Sofia Blues Meeting с Гай Дейвис и Кели Рукър

0
976

Гай Дейвис и Кели Рукър

Реклама

Музикантите ще са специални гости в Sofia Live Club на 15 ноември. Тогава ще се състои второто издание на Sofia Blues Meeting.

Гай Дейвис е един от най-стойностните блусари на последното десетилетие, водещо име в акустик-блуса. Гай поразява публиката от цял свят с атрактивните си изпълнения и с искреността, с която „разказва” блус-истории.

Въпреки че е роден и израсъл далеч от Юга, в космополитния Ню Йорк, Дейвис още от малък е запленен от магията на блуса. Също като легендарния Taj Mahal, той намира свой собствен стил в блуса и по уникален начин представя на публиката магията и дълбочината на «дяволската музика.

През 1993 г. той печели престижната награда “Keeping the Blues Alive” на най-популярната блус-организация – фондацията “W.C.Handy”. Следват три номинации за блус-изпълнител на годината и деветте албума с виртуозен блус.

Участието на Гай Дейвис на Sofia Blues Meeting ще бъде неговото първо представяне пред българската публика.

Кели Рукър, блус-дивата от Калифорния, отново ще пее в София. С неповторимия саунд на своята “Lee Oscar” хармоника и завладяващия си дрезгав “блуси” глас през последните 25 години тя е делила световните блус-сцени с такива знаменитости като Дизи Гилеспи, Алберт Колинс, Джеймс Котон, ZZ Top и B.B. King.

Кели е родена в Тексас и започва да свири на хармоника на 12-годишна възраст. Още като тийнейджърка посещава блус-клубовете, за да гледа на живо изпълненията на американския блус-рок герой Джони Уинтър, “Mr.Superharp” – Джеймс Котън и на култовата група “Roomful of Blues”.

На 17 години Кели Рукър създава първата си блус група – “Blues for Breakfast”. През 1985 г. певицата е вече в Лос Анджелис, Калифорния, и свири в една група с Деби Дейвис, китаристка на Албърт Колинс. Следват интензивни турнета по Западното крайбрежие и Скандинавия и 5 години съвместна работа с B.B.Chung King и номинирания за Grammy виртуоз – китариста Joe Butcher. Заедно записват три албума със собствени песни и композиции.

В изявата си на Sofia Blues Meeting Кели Рукър ще бъде подпомогната от Васко Кръпката и Кръпка Блус бенд.

В Sofia Blues Meeting ще участват още “The Swing Kings” (De Laat Blues Band) от Белгия и “5XL” от България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here