Звучи ли еднакво всичката поп музика?

0
1009

Концерт

Реклама

Нали знаеш какво казват за „днешната младеж”, „днешната музика” и т.н.? Представителите на по-възрастните поколения обикновено не харесат повечето аспекти на съвременната поп култура и едно от честите обвинения е, че всички популярни песни звучат еднакво.

Оказва се, че това може би е вярно.

Испански учени са сравнили поп музиката днес с парчетата от 50-те и 60-те години на 20 век. Сравнението показало, че днешните поп парчета са по-монотонни, с по-малко разнообразни акорди и мелодии и с по-силен звук.

За да стигнат до този извод, учените направили компютърен анализ на близо половин милион парчета от поп, рок и хип хоп музиката между 1955 и 2010 г.

По отношение на силата на звука учените казват, че днешните звукозаписни инженери и продуценти записват с по-силен звук от преди. Затова, ако пуснеш две парчета и нагласиш звука на компютъра или mp3 плеъра си на едно и също ниво, новото парче ще звучи по-силно от старото.

Причините за по-силния звук са, че днес има по-добро звукозаписно оборудване, отколкото преди няколко десетилетия, както и че по-силната музика улавя по-добре вниманието и е по-подходяща за пускане в дискотеки.

Проучването на испанските изследователи показало още, че съвременните парчета си приличат повече едно с друго, отколкото парчетата в миналото. В днешните песни акордите и редуването на акорди са подобни, което прави музиката като цяло лесна за възприемане, но пък намалява разнообразието.

Според един от изследователите – Мартин Аро от университета „Помпеу Фабра” в Барселона – причината за промяната е различната роля, която има музиката днес: „Днес музиката е най-вече за забавление, хората не искат да се замислят какво им казва тя. През 50-те и 60-те години музиката е била по-художествена и целта й е била да предава послания за политика.” Докато днес музиката е за танцуване и релакс и музикантите нямат особено желание да експериментират със звуци и акорди.

Учените смятат още, че композиторите и музикантите се борят за вниманието на публиката си и затова нагаждат музиката си към онова, което публиката им иска да чуе.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here