Обявиха номинациите за Оскар

0
895

Хийт Леджър е номиниран посмъртно, „Любипитният случай на Бенджамин Бътън” води по брой номинации.

Реклама

Брад ПитНикой не е изненадан, че „Любипитният случай на Бенджамин Бътън” има 13 номинации, включително за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий (по роман на Франсис Скот Фицджералд), най-добър режисьор (Дейвид Финчър) и най-добър актьор (Брад Пит). В категорията за най-фобър актьор са номинирани и Мики Рурк (за The Wrestler) и Шон Пен („Милк”).

Донякъде може би е изненада, че абсолютният боксофис шампион на годината, „Черният рицар”, въпреки осемте си номинации, има само една в по-важните категории. Но тя пък е достатъчна, за да привлече вниманието – Хийт Леждър е номиниран посмъртно за Оскар в категорията Най-добър актьор в поддържаща роля. Актьорът почина точно една година преди да бъде номиниран, на 22 януари 2008 г. Преди две седмици той получи посмъртно „Златен глобус” за най-добър актьор в поддържаща роля.

Slumdog MillionnaireИсторията за момчето, което тръгва да търси слава в индийската версия на „Стани богат”, също се намеси в големите категории. Филмът „Slumdog Millionaire“ има цели 10 номинации, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор (Дани Бойл). Според много критици именно тази лента има най-големи шансове за наградата за най-добър филм.

„Четецът” (The Reader) също се намесва в борбата за най-добър филм. Той има номинации в още две от най-важните категории – за най-добър режисьор (Стивън Долдри) и за най-добра актриса (Кейт Уинслет). Една от актрисите, с които Кейт ще се състезава, е Анджелина Джоли („Подмяната”).
Другите два филма, номинирани за най-добър филм, са „Frost/Nixon“ и „Милк”.

Пенелопе Крус е номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за „Вики Кристина Барселона”.

В категорията за анимационни филми номинациите са за”WALL-E“, „Kung Fu Panda“ и „Bolt“.

Робърт Дауни Джуниър, освен че се появи неузнаваем в „Тропически гръм”, спечели и номинация за най-добър актьор в поддържаща роля за същия филм.

Оскарите ще бъдат раздадени на 22 февруари в Kodak Theatre в Холивуд (долу). Водещ на церемонията ще е Хю Джакман.

Kodak Theatre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here