Новогодишният концерт във Виена

0
1962

Виенският концерт

Реклама

Новогодишният концерт на Виенската филхармония днес радва около един милиард телевизионни зрители по цял свят. А всъщност началото на тази традиция е поставено в мрачни времена – в края на 1939 г.

Това не е време за концерти. Още по-малко в Австрия, която е анексирана от Хитлеристка Германия. Въпреки това Виенската филхармония прави Новогодишен концерт на 31 декември – единственият път, когато концертът не е на 1 януари. Целият концерт е с музика от Йохан Щраус. По този начин, свирейки произведенията на един от най-известните австрийски композитори, австрийците се опитват чрез музиката да повдигнат националния си дух във време на окупация.

По време на войната концертите продължават – на 1 януари всяка година. Постепенно започват да се включват и други композитори, а Щраус става традиционният завършек на всеки концерт – неговият валс „На хубавия син Дунав” и неговият „Радецки” марш завършват всеки Новогодишен концерт с много малко изключения.

Местата в залата, в която се провежда Новогодишният концерт, са толкова желани, че трябва да се регистрираш една година предварително, за да имаш шанс да участваш в разпределението на билетите. Разбира се, не малко места са запазени за различни австрийски семейства, които си ги предават от поколение на поколение.

Daniel BarenboimНа 1 януари 2009 г. диригент на Виенския концерт ще е Даниел Баренбойм. Освен с музикалната си кариера, той е известен и с една интересна инициатива, която свързва музика и политика. През 1999 г. Баренбойм, който е аржентински евреин, и известният палестинско-американски интелектуалец Едуард Саид основават оркестър, наречен „Западно-източен Диван”. В него влизат деца от Средния Изток, включително от Израел и арабските страни. Целта на инициативата е чрез музиката да помогне за решаването на конфликтите между араби и израелци.

През 2001 г. Баренбойм прави още нещо, с което показва колко важно е разбирателството и колко глупави са политическите конфликти. Тогава той дирижира концерт в Израел и включва в програмата музика от Вагнер – нещо, което се е смятало за табу от 1938 г.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония може да се гледа на 1 януари 2009 г. от 12.15 ч. българско време по БНТ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here