Най-бързата яхта

0
1040

Най-бързите плавателни средства, задвижвани от вятъра, са сърфовете и кайтовете. Поне на малки разстояния. Една френска яхта обаче смята да покаже, че може да вдигне още по-висока скорост на 500 метра и да подобри рекорда за най-бърз плавателен съд на такава дължина.

Реклама

l'Hydroptère

Яхтата е тримаран (трикорпусен съд) и се казва l’Hydroptère. Тя е първият задвижван от вятъра плавателен съд, който е успял да премине границата от 50 възела. l’Hydroptère е достигнала 52.68 възела, което е малко над 100 км/ч. Остава да повтори постижението си под надзора на Съвета за световни рекорди по плавателна скорост.

За да постави абсолютен рекорд, тримаранът трябва да плава с около 51 възела в продължение на поне 500 метра.

Шкиперът на яхтата Ален Тебо смята, че ще може да постигне по-висока скорост от сегашния рекордьор – американския кайт сърфист Робърт Дъглас (неговата скорост е 49.84 възела). Идеалните климатични условия за атакуването на рекорда са вятър около 25-30 възела и малко до средно мъртво вълнение.

Според Тебо неговата яхта ще е почти летяща, когато дойде време за изпитанието. Независимо от резултата, l’Hydroptère е всепризната за най-бързия плавателен съд с платна на разстояния над една морска миля.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here