Най-скъпият филмов плакат в историята

0
1046

Този плакат е един от едва четири съществуващи в момента копия. Нарисуван е от Хайнц Щулц-Нойдам за филма на Фриц Ланд „Метрополис” от 1927 г.

Реклама

Метрополис

Днес плакатът се предлага на търг за втори път и има шанс да счупи собствения си рекорд за най-скъп филмов постер в историята.

През 2005 г. плакатът беше купен за $690 000 от колекционера Кенет Шактер. Това е рекорд, който все още не е подобрен. Днес обаче същият този постер е отново на търг, заедно с цялата колекция на колекционера, който е фалирал. Така плакатът може да подобри собствения си рекорд, като се смята, че е възможно цената му да надмине $1 милион.

„Метрополис” е едновременно готически и футуристичен антиутопичен филм, който разказва за едно мрачно бъдеще. Действието му се развива в началото на 21 век и представя една тоталитарна действителност. Основна роля играе Роботът – изкуствена жена, която е и централна фигура в постера.

Режисьорът Фриц Ланд е направил „Метрополис” по едноименния роман на съпругата си Теа фон Харбоу. Филмът се смята за един от най-забележителните в ранното немско кино и през годините е бил вдъхновение за редица писатели и режисьори.

Въпреки че има и други варианти за плакат на „Метрополис”, именно тази версия е станала най-известна и най-неразделно свързана с филма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here