Джеймс Камерън смята да снима в Марианската падина

0
598

Кадър от Извънземни от дълбините

Реклама

Само двама души са се спускали до най-дълбокото място в света – падината Чалънджър в Марианската падина в Тихия океан.

Режисьорът Джеймс Камерън има намерение да стане трети.

Най-дълбокото място в най-дълбокия океан на Земята е посетено на 23 януари 1960 г. от Жак Пикар и Дон Уолш. Те са се спуснали с батискафа „Триест” и са достигнали най-дълбоката точка на Марианската падина – падината Чалънджър. Според техните измервания достигнатата от тях дълбочина е 10 916 метра.

Въпреки че не е изследовател, Джеймс Камерън не е новак в подводните спускания – още по време на снимките на „Титаник” той се спуска до останките на кораба, като след това казва, че преживяването е било дълбоко емоционално. Спусканията му с подводница до кораба са толкова много, че се оказва, че Камерън е прекарал повече време с „Титаник”, отколкото пътниците на лайнера по време на няколкодневното си пътуване с него.

След това, през 2003 г., той прави документалния 3D филм „Духове от бездната”, отново за кораба „Титаник”. По време на снимките Камерън пак се спуска до останките на кораба. Подводната тематика продължава в следващия му 3D филм „Пришълци от дълбините”, който разказва за Средноокеанския риф.

Новото му начинание обаче е доста по-смело – да се спусне до най-дълбоката известна точка в океаните на Земята. Ще го направи отново заради филм – продължението на „Аватар”, в което действието ще се развива в океаните на планетата Пандора.

По този повод Камерън си е поръчал специална подводница, направена от високотехнологични материали и с електрически двигатели. Тя ще може да издържа на огромното налягане на дъното на падината Чалънджър, където Камерън ще снима 3D кадри, които може да включи в „Аватар 2”.

Заради тези кадри или заради очевидната си слабост към подводните експедиции – или може би и заради двете – Джеймс Камерън се готви да се спусне на едно от най-неизследваните места на планетата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here