Анти-Нобелови награди 2008

0
1193

ЩраусМожеш ли да получиш Нобелова награда, ако откриеш, че в присъствието на хора щраусите се разгонват? Или ако изследваш прочутото правило, че ако храната не е стояла повече от 5 секунди на земята, можеш да я изядеш и да не се страхуваш от бактерии? Не само, че можеш, ами и се е случвало. Към невероятния списък можем да прибавим и друго откритие – че техническите характеристики на черните дупки съвпадат с предполагаемите условия, в които би съществувал Адът…

Реклама

Говорим за Анти-Нобеловите награди (Ig Nobel – игра на думи с  „ignoble”, което значи низък, долен, плебейски). Те се раздават всяка година от 1991 г. насам в началото на октомври, когато се обявяват и получателите на истинските Нобелови награди. Идеята на Анти-Нобеловите награди е да отличат „постижения, които първо карат хората да се смеят, а после – да се замислят”. (Макар че първоначалната формулировка е била „експерименти, които е по-добре да не бъдат повтаряни”…)

Тазгодишните награди бяха раздадени на 2 октомври.

ЧипсНаградата за хранене: Масимилиано Дзампини от Университета в Тренто, Италия, и Чарлз Спенс от Оксфорд, Великобритания, получават награда за това, че са модифицирали по електронен начин звука на хрускането на картофения чипс. Целта е да накарат човека, който го дъвче, да вярва, че чипсът е по-хрупкав и по-свеж, отколкото в действителност е.

Наградата за мир получи Швейцарският федерален комитет по етични въпроси и гражданите на Швейцария – за това, че са приели закона, че растенията имат достойнство.

Биология – в тази област награда получиха френски учени, доказали, че бълхите, които живеят по кучетата, скачат по-високо от тези, които живеят по котките.

Наградата за археология получиха учени от Бразилия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here