„Герника” в 3D

0
1208

„Герника” в 3D

Реклама

През 1937 г. Пабло Пикасо рисува „Герника” за испанския павилион на парижкото международно изложение. Картината е поръчана от испанското републиканско правителство.

В платното си Пикасо разказва за Герника – градче в баската част на Испания, което е бомбардирано през април 1937 г. по време на Испанската гражданска война между националисти и републиканци. Градчето е бомбардирано от немски и италиански военновъздушни части от името на националистите на генерал Франсиско Франко. Бомбардировките остават в историята с огромните разрушения и многобройните цивилни жертви, които предизвикват.

През 2011 г. „Герника” на Пикасо оживява в три измерения в творбата на Лена Гийсеке – студентка в университета на Джорджия, САЩ. Тя е направила от двуизмерната „Герника” триизмерно пътуване сред образите, нарисувани от Пикасо преди 74 години.

https://www.youtube.com/watch?v=eKVCov-XFXw

Лена е използвала Maya, Shake и Photoshop, за да раздели отделните елементи на картината, и след това е заснела резултата с 3D камера. Авторката разказва, че идеята е пространственото потъване в картината да води до нейното ново възприемане и до по-дълбок размисъл за посланието й.

Пъзелите са вдъхновили Лена за тази идея. Когато редяла пъзели на прочути картини, тя установила, че се взира във всеки детайл от платната много по-внимателно, отколкото ако гледа цялата картина. „Всяка линия, всяка форма и всеки цвят ти правят много по-голямо впечатление”, казва тя и добавя: „Така изучаваш детайлите, които създават картината и които може да не успееш да видиш, гледайки цялото платно”.

Цялото това преживяване дало на Лена идеята да вземе една прочута картина и да я превърне в триизмерно пътуване сред отделните й детайли. Резултатът е същата, но и нова „Герника”, изучена в детайли и видяна от всевъзможни ъгли. Едно наистина впечатляващо 3D пътуване в историята, изкуството, времето и пространството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here