Фестивалът на късометражното кино Филмини

0
2982

Златният залив
„Златният залив“

Реклама

Фестивалът на късометражното кино Филмини ще се проведе в София от 16 до 21 октомври. И тази година той предлага най-интересните и вълнуващи филми от България и съседните балкански страни.

Българският късометражен филм „Чест“ на режисьора Павел Г. Веснаков, който тази година има световна премиера на един от петте най-важни фестивала в Европа – Локарно, ще има премиера пред българска публика по време на Филмини. Във филма на Веснаков Манол е пенсиониран генерал и любящ дядо, твърдо наложил патрирхалния морал в дома си. Един ден той научава, че момчето, което е отгледал, е гей. Оказва се, че житейските избори на неговите близки се противопоставят на ценностите му в сблъсък, който Манол предварително е изгубил.

Заедно с „Чест” сред българската селекция е и късометражният „Скок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева – смешно тъжна история за стария ерген Гошо, който се оказва във вихъра на най-лъжливата и най-страстната любов на света. Филмът вече спечели сърцата на публика и жури в целия свят – от Бусан, Южна Корея, през Вила до Конде, Португалия и Клермон-Феран, Франция, включително номинация на Европейската филмова академия за най-добър късометражен филм.

В българската конкурсна секция присъстват и две анимации – „Кръвта” на режисьора Велислава Господинова, представляващ вълнуваща картина на стихията кръв и „Последна есен” на режисьора София Илиева – красива анимация-размисъл за преминаването на човека отвъд живота.

Програмата се допълва от игралните „Линда” (режисьор Антония Милчева), „Юлско утро” (режисьор Владимир Андонов) и „Отивам в Италия” (режисьор Ивайло Марков).

Всички тези късометражни филми ще се състезават за наградата на Филмини за най-добър български филм.

Част от програмата на Филмини са и най-интересните филми от страните съседки, които се състезават в Балканския конкурс на фестивала. Филмът „Златният залив“ – Гърция, със световна премиера на фестивала в Локарно, разказва историята на мъж, решил да се отдели от цивилизацията в самотен морски залив. Една жена нарушава уединението му и обръща хода на събитията. Филмът е едновременно обикновена лична история, но и притча, която ни препраща към най-старите, вечни въпроси за отношенията между мъжа и жената.

Особено важен акцент сред останалите балкански филми е турският „В тишина“ – носител на наградата Златна палма от фестивала в Кан и още значителен брой селекции в целия свят.

Международното жури на фестивала ще определи наградите в конкурсните секции. Негови членове са режисьорите Пол Негоеску, Яни Бояджи и Драгомир Шолев, фестивалният директор Радка Вейсерова и кино критикът Деян Статулов.

За Филмини:

Международният фестивал за късометражно кино Филмини стартира през 2007 година като първият и единствен фестивал със състезателен статус и сериозен награден фонд в София. От тогава насам над 500 късометражни филми от цял свят бяха показани на публиката; над 20 международни награди бяха раздадени; наградени български филми поеха своя път по световни фестивали; международни гости от всичкикроищана Европа дадоха своя принос на фестивала; проведени бяха работилници и мастър класове за актьорско майсторство, анимация, филмов плакат, а през салоните на фестивала минаха над 5000 зрители.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here