Енио Мориконе или “Моцарт на филмовата музика”

0
1108

Енио Мориконе

Реклама

* Информация за детския турнир по шах за “Купа Мориконе” можете да намерите на страница 3.

Наричат Енио Мориконе “Моцарт на филмовата музика” и това никак не е случайно.

Творческият му път е осеян със заслужени награди, сред които е титлата „Най-разпознаваем филмов композитор на всички времена“. Автор е на музиката на повече от 470 филма. Има музикални шедьоври, в които няма нито един повторен звук.

Това са само няколко от многобройните постижения на маестро Енио Мориконе, който наскоро навърши 85 години и няма никакви планове да се оттегля от музикалната сцена.

А какъв е Маестрото извън нея?

Напълно отдаден на най-голямата любов в своя живот – музиката, – италианският композитор и диригент е много прецизен в съблюдаването на дневния си режим. Става в 4.00 ч., след което следват лека закуска, разходка, спорт, а после работа, много работа.

В малкото си свободни вечери си позволява партия шах с близки приятели, ако е у дома, в любимата Италия. Когато е на турне опонентите му често са от ранга на Гари Каспаров, Браян Де Палма и професор Виктор Чучков.

Когато го питат дали има съкровена мечта, отговорът на маестрото е повече от очакван – мечтата му е да композира.

Енио Мориконе е роден в Рим на 10 ноември 1928 г., като единственото дете на Либера и Марио Мориконе. Дълго време семейството му се издържа само от работата на баща му, който е тромпетист в поп оркестър. Доста по-късно Либера Ридолфи започва работа в малко текстилно предприятие.

Младият Мориконе израства в типична работническа среда, в атмосфера на изключителна дисциплина и отговорност. Започва да работи на 14-годишна възраст, за да помага на баща си, и от тогава е прозвището му “capretto” (чирак) на оркестъра.

Ерата „Енио Мориконе“ започва в края на 50-те години на миналия век…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here