Да наречеш филма си на число

0
1022

Имате ли представа колко е трудно това в днешно време? Е, много. Просто вече повечето свестни числа са заети.

Реклама

Филми-числа

Не говорим само за тези, за които всички знаем – „Седем”, „300”, „1408”, „1984”. Или няколкото филма, наречени „12”. Или сериалите „24” и „4400”. Просто няма къде да стъпиш. Включително и половинките! („8½ ” на Фелини).

Дори и да се поровим из по-малко известните филми, нещата са плачевни. Всичко от 1 до 10 е заето, някои даже по няколко пъти. (Вярно, два от трите пълнометражни филма, които се казват „6”, са съответно тайландски и индонезийски ужаси, но все пак са филми, нали?)

ПетОт тази десетица особено очарователен ни се стори сюжетът на американския филм „Пет” от 1951 г., в който четирима мъже и една жена са последните хора на Земята. Планетата е преживяла ядрена катастрофа, предполагаемо причинена от руснаците, като гледаме годината. И петимата, разбира се, са американци.

Ние обаче сме твърдо решени да намерим свободно число, в случай, че ни се снима филм с такова заглавие. И ето! Попадаме на 25! Първото свободно число! (Е, да, има един филм „25”, но той е документален, не се брои.) Вече сме спокойни, поне засега, докато някой не се е докопал до свободното име.

Какво да кажем за така наречените фатални числа? Ами, киното не се страхува много от тях – и те са заети. Има няколко филма „13”. Има и един „666”, макар и късометражен. Интересно е, че е комедия.

Изводът: ако ще правиш такъв филм, трябва да побързаш, за да не ти се наложи да го наречеш 2471 ¾ . Няма как, конкуренцията е прекалено голяма. В краен случай можеш да почнеш отрицателните числа. А, да, има и „Нула”. Няколко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here