Концерт поставя началото на Световното по футбол

0
963

Госпел хорът на Совето
Госпъл хорът на Совето

Реклама

Днес на практика започва световното първенство по футбол в Южна Африка.

Въпреки че откриването е утре, тази вечер е концертът по случай началото на футболните финали. С тричасовото музикално събитие ще се отбележи започването на първото световно футболно първенство, което се провежда на африканския континент.

Идеята на събитието е да събере две универсални страсти – футбола и музиката.

Концертът ще се проведе на стадиона Орландо в Йоханесбург, който е с капацитет 30 000 зрители.

Изпълнителите са както международни звезди, така и водещи африкански артисти. Сред тях са: Алиша Кийс, Шакира, Джон Леджънд, Juanes, Black Eyed Peas, Анджелик Киджо, сомалийско-канадският рапър K’Naan, дуетът Amadou & Mariam от Мали, южноафриканската рок група Blk Jks, госпел хорът на Совето (район в Йоханесбург) и други артисти.

Събитието се организира от продуцента Кевин Уол, който е носител на Еми, и неговата компания Control Room. Компанията е известна с това, че организира огромни концерти като Live Earth 2007, в който се включиха 150 изпълнителя, които пяха на седем континента в рамките на 24 часа, за да привлекат вниманието на света към климатичните промени.

Всички нетни приходи от концерта ще бъдат дарени на „20 центъра за 2010” – официалната кампания на световното по футбол през 2010 г. Целта й е построяване на 20 центъра в Африка, които да предлагат образование, медицински грижи и футболни тренировки на хора в неравностойно положение.

Според генералния секретар на ФИФА Жером Валк концертът е „доказателство за универсалната обединяваща сила на футбола и музиката”. Той казва още, че музикалният празник е най-подходящото начало на футболното първенство.

Началото на концерта е в 8 ч. местно време (Гринуич +2).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here