Пещерата на забравените мечти

0
1077

Шове-Пон-д’Арк

Реклама

Мястото, където може би за първи път хората са са опитали да пишат, ще оживее в 3D филм на немския режисьор Вернер Херцог.

Пещерата се нарича Шове-Пон-д’Арк и се намира в Южна Франция. Открита е през 1994 г. и оттогава представлява истинска загадка за учените.

Едно от най-мистериозните места в пещерата е скално помещение на 400 метра под земята, по чиито стени има нарисувани чудовища и където смесица от въглероден диоксид и радон кара хората да халюцинират. Именно на това място и рисунките стават по-особени. Толкова особени, че някои учени предполагат, че слизането към тази скална зала може да е било цял ритуал за праисторическите хора.

Едно от нещата, които очароват учените от откриването на пещерата насам, са сериите от черти и точки, които в началото са се смятали за драсканици. Миналата година обаче нов анализ на тези и други подобни драсканици из пещери в Южна Франция предполага, че тези знаци може да са много ранен опит за писане. Досега най-ранното познато писмо датира от преди 5000 години. Драсканиците от Шове-Пон-д’Арк са от преди 30-40 хиляди години и ако се докаже, че това са опити за писане, откритието може да промени много от познанията ни за историята на човечеството.

25-те хиляди години история, изписани по стените на Шове-Пон-д’Арк, са вдъхновили немския режисьор Вернер Херцог да направи 3D филм за тях – „Пещерата на забравените мечти”, който ще излезе следващия месец.

Трейлърът:

https://www.youtube.com/watch?v=oZFP5HfJPTY

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here