Големият лош вълк

0
1283

The Big Bad Wolf

Реклама

„Майка ми влезе в стаята и аз превключих на порно – по-лесно е за обяснение” – този коментар на потребител в YouTube може би най-добре описва това видео.

То ще ти се стори или супер яко, или мега ужасно. Според мен е култово, защото отдавна не съм виждал музикален клип, който да е толкова различен от всички останали.

Видеото не е подходящо за гледане в работна среда. Не е добра идея и за лица под 18 години. И разни други такива предупреждения, да не кажеш, че не сме ти казали:

За какво става дума

Duck SauceТова е музикално видео на Duck Sauce – DJ дует, състоящ се от американеца Armand van Helden и канадеца A-Trak. Duck Sauce правят винтидж комбинация между диско и хаус, подходяща за клубове.

Big Bad Wolf или Големият лош вълк

„Big Bad Wolf е доста простичко и може да значи какво ли не, така че искахме видеото да си бъде самостоятелен разказ,” казва A-Trak. И добавя: „Спомняте ли си времето, когато музикалните клипове към денс парчетата бяха наистина оригинални? Например като се сетите за Aphex Twin, Fatboy Slim и Daft Punk… Не знам защо клиповете от този жанр станаха толкова еднакви през последните години.”

Е, този клип със сигурност не е от еднаквите, освен ако не се сещаш за други, в които човешките гениталии са заместени от лица. На пръв поглед това може да изглежда твърде неприлично, обаче в сравнение с някои поп парчета (например тези, в които главно действащо лице в чаталът на Риана), да смениш интимни части с лица изглежда направо прилично.

Сексуалният подтекст на образа на Големият лош вълк е друго нещо, което можеш да намериш в клипа и което е истинска културна препратка.

Според една от културно-историческо-психологическите интерпретации на приказката за Червената шапчица Големият лош вълк символизира прелъстителя, сексуалния хищник, който заплашва девствеността на главната героиня. Всъщност съвременните детски приказки са станали детски постепенно. В голямата си част те са вариации на теми като съзряването и сексуалното пробуждане, които с времето са били цензурирани, за да станат подходящи за деца.

Така че поставянето на Големия лош вълк в контекста на „големия лош вълк в гащите” изглежда доста логично, дори и на някого да му се струва неприлично и отблъскващо. Ако го погледнем от тази гледна точка, видеото става даже културно и научно значимо, при това доста повече от повечето продукти на масовата култура. Не че в тях има нещо лошо. Просто рядко има нещо оригинално.

Пък и малко неща в съвременната поп култура могат да те накарат да се замислиш за Големия лош вълк, който дреме във всеки от нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here