19 неща, които не знаеш за Aerosmith

0
1200

Стивън Тайлър и Джо Пери
Стивън Тайлър и Джо Пери по време на концерт в Холандия. Снимка: Julio Aprea, Wikimedia Commons

Реклама

На 17 май те ще са в София (на стадион Локомотив, 20:00 ч.), но това го знаеш (повече за концерта). Ето няколко неща, които може би не знаеш за историята на една от най-великите рок групи:

1. Групата се събира в днешния си състав (Стивън Тайлър, Том Хамилтън, Джоуи Креймър, Джо Пери, Брад Уитфърд) през 1971 г.

2. По времето на формирането на Aerosmith Стивън Тайлър е барабанист. Заради характерния му висок глас обаче бързо го правят вокалист.

3. В първите години на Aerosmith имало хора, които смятали групата за второразряден вариант на Rolling Stones заради приликата във външния вид на Стивън Тайлър и Мик Джагър.

4. Пак в онези първи години групата живее в тесен апартамент в Бостън. Свирят почти всяка вечер в града и околностите и малко по малко набират популярност и местна слава.

5. През 1972 г. мениджърите на Aerosmith канят президента на Columbia Records Клайв Дейвис да чуе групата в известното по онова време заведение Max’s Kansas City в Ню Йорк. Само че Aerosmith не са част от програмата в онази вечер, поради което се смята, че членовете на групата са платили от собствените си пари, за да ги включат. Вероятно това е единствената група, която е плащала, за да участва в музикалната програма на Max’s Kansas City. В крайна сметка Aerosmith подписват с Columbia.

6. Стилът на Aerosmoth се определя като комбинация от рок и блус.

7. До 1977 г. групата вече е доста известна, има няколко хита (един от първите е Dream On), билетите за участията им свършват за отрицателно време, а няколко техни албума стават платинени.

8. По това време наричат Стивън Тайлър и Джо Пери “the Toxic Twins” заради употребата  на наркотици. Всъщност това важи за цялата група – проблем, който, заедно с личностни спорове, почти довежда до разпад на групата.

Близо до разпад и голямото завръщане на сцената…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here