11-метров среден пръст в Милано

0
1670

Скулптурата L.O.V.E.

Реклама

Италия може да е страната на Ренесанса, на Леонардо и Микеланджело, но тя очевидно е и място, където съвременното изкуство се развива с пълна пара. Включително и във форми, които карат традиционалистите да повдигат вежди и да се размърдват неспокойно в столовете си.

Освен със скулптурите на Микеланджело, Италия вече може да се похвали и с тази творба. Тя представлява ръка, показваща среден пръст, извисяваща се на 11 метра височина пред Миланската стокова борса. Останалите пръсти на ръката, без средния, са отрязани.

Въпреки това авторът Маурицио Кателан твърди, че не се подиграва с финансовия свят. Напротив, творбата му според него е акт на любов. Вероятно затова я е кръстил L.O.V.E.

И ако ти се струва, че средният пръст е провокативно произведение, трябва да знаеш, че за Маурицио Кателан това не е нещо ново. Една от най-известните му творби е от 1999 г., нарича се „Деветият час” и изобразява папа Йоан Павел Втори, ударен от метеорит.

Друга противоречива творба Кателан представи през 2004 г. Тогава той предизвика публично недоволство в Милано със своя инсталация от три кукли, изобразяващи деца, обесени на клон на дърво. Възмутен гражданин отсече клона и необичайната творба в крайна сметка беше премахната.

11-метровият среден пръст е от мрамор и се показва за пръв път на публично място като част от изложба, посветена на Кателан. Скулптурата осмива нацистки жест. Изложбата, от която тя е част, се нарича „Срещу идеологиите”. Тя е организирана от властите в Милано, според които италианският град е трети по големина пазар за съвременно изкуство след Ню Йорк и Лондон. Милано се смята и за финансовата столица на Италия.

Както може да се очаква, местни политици и интелектуалци изразиха протеста си срещу показването на провокативни творби на обществени места. Въпреки недоволството им обаче средният пръст ще остане пред стоковата борса до 3 октомври.

Още снимки на L.O.V.E. и една на „Деветият час“:

Скулптурата L.O.V.E.

Скулптурата L.O.V.E.

Скулптурата Деветият час

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here