100-те унгарски цигулки идват в България

0
1079

Мистър Буфо

Реклама

Как се е родила идеята за цигански оркестър със 100 цигулки? Ето какво разказва мистър Буфо (Шандор Риго Буфо, на снимката горе), диригентът на оркестъра:

„Оркестърът е основан през 1985 г., когато умира Шандор Ярока, най-известният унгарски цигулар на онова време. На погребението му идват всички цигански унгарски музиканти, носейки със себе си и своите инструменти. След церемонията започват да свирят в памет на своя събрат и велик музикант. От този импровизиран момент се ражда оркестърът на 100-те унгарски (цигански) цигулки.”

Най-необичайното в оркестъра безспорно е фактът, че музикантите свирят по памет, без да гледат партитури. Как е възможно да се синхронизират толкова много инструменти? Мистър Буфо обяснява:

„Репетициите ни винаги са с партитури, за да можем да запомним всяка нота от класическия си репертоар, да запомним смените на темпото и динамиката. А традиционните песни свирим без да репетираме с ноти – те идват от кръвта ни. Аз лично обикновено свиря по 2-3 часа на ден. Оркестърът има около 140 члена, но никога не репетираме всички заедно, защото е твърде сложно. На една репетиция се събираме около 50 души. Главният инструменталист, който е различен за всяко парче, е нещо като диригент и всички останали музиканти гледат него, докато свирят.”

Как се влиза в такъв оркестър? Най-общо казано, по наследство. Ето какво разказва мистър Буфо:

„Първо се учим от бащите и дядовците си как да запаметяваме по-лесно, след това ходим на училище, където се учим да свирим циганска музика. За всеки унгарски цигански музикант е чест да изпрати детето си в академията „Лист” в Будапеща, където детето да се научи да разчита ноти и да свири класическа музика.”

Още от самото си създаване оркестърът е съставен от няколко музикални семейства – Берки, Фаркас, Локатош, Риго и др. Традиционно се приемат с предимство нови членове, които са от тези семейства, но не само. За всеки нов кандидат първо има изпит пред ръководителя на съответната част от оркестъра – цигулки, виоли, втори цигулки, чела и т.н. Ако изпитът мине добре, кандидатът трябва да се представи заедно с малък оркестър пред основните солисти и пред мистър Буфо. Оценят го по това как свири, как държи инструмента си, какво усещане създава за себе си. След това следва изпит с по-голям оркестър.

Самите инструменти също се предават в семействата.

Според мистър Буфо 100-те цигулки са единственият оркестър в Унгария и в Европа, които поддържат идеално равновесие между фолклорните традиции (циганска и еврейска музика) и традиционната, „сериозна” музика. Класическата музика е важна част от репертоара на 100-те цигански цигулки – все пак в Будапеща са свирили много велики класически композитори – Лист, Брамс, Щраус.

На въпрос кое е любимото му парче за „бис” мистър Буфо отговаря:

„Yiddishe Mamma. Мелодията ме трогва много и си мисля за моята майка.”

Дали това парче ще бъде изпълнено в Пловдив, Бургас и Варна предстои да чуем. Концертите на 100-те унгарски (цигански) цигулки са на 1 септември в Пловдив, на 3 септември в Бургас и на 6 септември във Варна.

Какво ще похапват музикантите в България? Те пристигат с личен готвач…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here