100 цигулки, малко дъжд и много настроение

100 Gypsy Violins

Реклама

Снощи настроението в Летния театър в Бургас беше циганско. В най-хубавия смисъл на думата.

100 Gypsy Violins или 100-те унгарски (цигански) цигулки са оркестър, който не прилича на никой друг оркестър на света.

Не само защото в него има 100 цигулки. Не само защото свирят класика и традиционни песни с еднаква лекота. Дори не само защото свирят без партитури и всеки музикант може да играе ролята на диригент.

А защото 100-те цигански цигулки донесоха в бургаския летен театър едно толкова жизнено, весело, циганско настроение, че публиката не се измори да пляска повече от два часа, разпознавайки любими мелодии, класически парчета и популярни песни.

Самият вид на оркестъра е необикновен. Цветните дрехи, които за втората част се смениха с официални черни костюми с бели ризи, подвикванията между музикантите, смяната на диригентите – през цялото време беше все едно гледаш не концерт на цигулков оркестър, а някакво неуморимо весело шоу.

Даже дъждът, който забарабани по покрива на летния театър в самото начало на концерта, беше сякаш по поръчка. Дъждовните капки бяха като 101-а цигулка, която правеше изпълненията още по-уникални.

Докато гледахме снимките, които направихме, съжалихме, че от тях не звучи музика, за да можем да направим всичките си читатели съпричастни към онова, на което станахме свидетели снощи в Бургас. И все пак дано те да ви предадат поне част от заразителното настроение на 100-те цигулки. Ако сте пропуснали концертите им в България, стискайте палци те пак да дойдат, за да не ги пропуснете втори път. Концертите им в България са организирани от продуцентска компания АРТ БГ.

{morfeo 917}

Снимки: Vratovrazka.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here