Холивуд и политиката

0
843

Барак ОбамаПреди няколко десетилетия мисълта, че чернокож мъж ще се кандидатира за президент на САЩ, би изглеждала като идеален сюжет за научна фантастика. И наистина, от 30-те години насам холивудското кино експериментира с герои, които нямат място в реалността на тогавашните години – тъмнокож президент и жена президент. Може би един от знаците за новия век, в който живеем, е, че тези сценарий биха могли в крайна сметка да станат реалност.

Реклама

Хилъри КлинтънПрез 1933 г. се появява краткият филм „Руфъс Джоунс президент”, мюзикъл и сатира. Той разказва как едно 9-годишно чернокожо момченце става президент на САЩ. То смята, че развитие означава да даде пилешко и свински пържоли на масите. Филмът е изграден върху стереотипи и е меко казано обиден – той показва, че ако САЩ имат чернокож президент, нищо няма да се върши както трябва. Колкото и да е странно това днес, преди 75 години много бели американци вероятно са намирали този филм за забавен и смешен.

Идеята за това колко нелепо е САЩ да имат чернокож президент се появява и в съвременни филми. През 2003 г. излиза филмът на Крис Рок „Държавен глава” (Head Морган Фрийманof State), в който Рок играе президента. Когато му казват „Искаме ти да бъдеш президент”, той отговаря: „На какво?” Героят на Крис Рок е карикатурен, говори на жаргон и има кандидат за вицепрезидент, който мисли, че НАТО е човек.

Тъмнокожите президенти често се появяват в холивудските филми в моменти на криза. В „Човекът” (The Man, 1972) героят на Джеймс Ърл Джоунс става президент, след като настоящият президент и още един куп ръководители загиват в странни инциденти. В „Смъртоносно влияние” (Deep Impact, 1998) тъмнокожият президент (Морган Фрийман) има нелеката задача по време на криза да успокоява гражданите. Подобна е задачата и на чернокожия президент в „Петият елемент” (1997).

Едва ли има нужда да споменаваме…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here