Батман: от първия комикс до Тъмния рицар

0
957

Днес е премиерата на „Тъмният рицар”, в който за втори път ще видим Батман на Крисчън Бейл и режисьора Кристофър Нолан.

Реклама

Тъмният рицар

Трябва да мине доста време от първата поява на героя в комикс от 1939 г., за да започнат филмовите компании да се заглеждат по него. За пръв път той се появява на екрана през 1966 г.

Според някои обаче за истинско начало на Батман на кино може да се говори, едва след като „Уорнър брос” се заемат със сюжета през 1989 г.

Майкъл Кийтън и Джак Никълсън

Тогава те избират и първия си Батман – Майкъл Кийтън. Филмът не може да се оплаче от липса на звезди – в Жокера се превъплъщава Джак Никълсън, а русата мацка, без която Батман не е Батман, е Ким Бейсинджър.

Кийтън не е единственият, за когото са се сетили за ролята. През главите на продуцентите са минавали имена като Мел Гибсън, Кевин Костнър, Харисън Форд, Пиърс Броснан и т.н. Мел Гибсън е отказал ролята с железен аргумент – не иска да носи впит костюм от еластан.

Филмът на режисьора Тим Бъртън е огромен успех. Това е най-успешният филм, правен по комикс на “DC Comics”. Получава много номинации за „Оскар” и „Златен глобус”.

Мишел Пфайфър

Батман се завръща през 1992 г.

Отново Кийтън и Бъртън, само че плюс още три големи имена – Дани де Вито, Кристофър Уокън и Мишел Пфайфър – може би най-добрата жена-котка, която можем да си представим. Мотото на филма също е ясно: „Прилепът. Котката. Пингвинът.”

Отново огромен успех, с малко критики. Част от критиците решават, че филмът е прекалено мрачен за малки деца – изглежда никой не им е казал, че има и комикси за възрастни и че малките деца могат да ходят на „Патешки истории”.

В началото Бъртън не е очарован от идеята да прави втори Батман. Смята, че продълженията на филмите не предлагат нищо различно от оригиналния филм. Когато все пак се съгласява, той решава да започне на чисто, с нови злодеи. Работи така, все едно за пръв път прави Батман. И „Батман се завръща” наистина се получава.

Не искаме Робин…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here