Българинът и авторското право

0
1773

Акцията на НСБОП срещу хората, качващи пиратскоПиратско съдържание! съдържание в Интернет, разбуни духовете на Интернет потребителите. Много се изговори и изписа за това трябва или не трябва да се арестуват т.нар. ъплоудъри, които предоставят за теглене нелицензирани програми, филми, музика и т.н., и да се преследват тези, които свалят въпросните продукти.
Законът казва категорично, че такива прояви трябва да се преследват – за да се разпространява продукт, който е обект на авторско право, разпространителят трябва да плати на носителя на това право. Какво казва обаче здравият разум?
Да започнем с най-необходимото, което човек трябва да има на компютъра си, за да може да го използва за работа: операционна система, да кажем Windows XP, и един базисен пакет програми, да кажем Microsoft Office Professional Edition 2003. За да си купим Windows XP, ни трябват $199, а за Microsoft Office – $499. Това прави общо около 1060 лв. Като се има предвид, че вече почти никой не ползва компютър, без да има Интернет, към сметката трябва да прибавим поне една антивирусна програма (Kaspersky Anti-virus Personal струва $49).
И тук идва въпросът: колко от нас печелят достатъчно пари, за да си позволят да дадат такава сума за персоналния си компютър? Как би могъл човек със средна работна заплата да си го позволи? Отговорът е ясен. И от него следва изобилието на нелегален софтуер у нас – има търсене, има и предлагане.
По същия начин стои въпросът с игрите, филмите, музиката. Българинът открай време има склонност да заобикаля законите. Но в случая с нелегалните компютърни продукти нещата са по-различни. Всеки, който използва активно компютър, е наясно с това колко труд е вложен в създаването на една програма или на една игра. И, тъй като започнахме със здравия разум, той казва, че трудът на хората, създали тези продукти, трябва да се заплати.

Реклама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here