Не е виновно огледалото, господа управляващи

0
14344

Реклама

Микрофон

Една власт, която започва да обвинява медиите за собствените си грешки, показва не само безсилие, но и доста притеснителна склонност да се намесва в работата на същите тези медии.

По повод обвиненията на г-н Волен Сидеров и на г-н Михаил Миков за начина, по който медиите – включително обществените БНТ и БНР – отразяват протестите, БНТ и АБРО (Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори) излязоха със съвместна декларация.

Всъщност “обвинения” звучи твърде цивилизовано за онова, което се е случвало днес по улиците на София: “Атака” блокира Орлов мост, ще въвежда ред в държавата – Dnevnik.bg

Това е в синхрон с изказванията на лидера на “Атака” и на неговите подчинени депутати днес в Парламента – че хората около Народното събрание не били цялата държава и че те са едва ли не някаква случайна тълпа, чиито искания нямат общо с останалата част на обществото.

И понеже обществените медии – а и не само те – не са съгласни с г-н Сидеров и си позволяват да излъчват думите на протестиращите – “Зад всеки един човек тук има по едно семейство”, – то те са платени, лъжливи и манипулативни. Това е логиката на г-н Сидеров.

Да, има медии, които защитават интереси, различни от тези на обществото. Но това не са обществените медии.

Когато наскоро се разрази дискусията около гръцките обществени медии, един анализатор – за съжаление не мога да се сетя за името му – каза, нещо много интересно – че политик, който е обявил война на медиите, не е видял добро.

Медиите нямат за задача да показват властта в добра светлина. Да, имаха такава задача, само че това беше преди, в едно друго време. Във времето, в което нямаше и обществено мнение.

Медиите нямат и за задача да осигуряват комфорт на властта. Напротив, имат за цел да я накарат да се чувства възможно най-некомфортно, да я държат винаги нащрек.

И когато властта започне да отправя коментари към медиите, които показват народното недоволство от същата тази власт, управляващите си създават един нов вид недоволство – това на самите медии.

Очевидно хората, които днес ни управляват, са пропуснали да научат тази съвсем проста истина – че когато огледалото те показва в уродлив вид, за това не е виновно огледалото.

Източник: slavenazaharieva.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here