НСБОП и пиратският софтуер

0
2918

Напоследък се вдигна доста шум около мащабната акция на НСБОП срещу нелегалният софтуер. Ако се интересуваш от темата, вече най-вероятно си изчел маса материали и си много добре запознат с проблематиката. Ако обаче данданията около тази "мащабна" акция не е достигнала до твоите уши, ще те запознаем накратко с проблема. НО изрично искам да подчертая, че ще се постараем да разгледаме по-скоро моралната страна, а не правната. Не сме прависти, а и в случая не е това, което ни касае. Целта на рубриката "глас народен" е да извисява гласа на народа, а според нас българският народ в случая е по-заинтересован именно от моралната страна, тъй като законовата е леко неясна и не много справедлива.

Реклама

Ето как вестник "Стандарт" отрази новината:
"Четиримата арестувани от ГДБОП "пирати" на филми, музика и софтуер в петък били "предадени" от конкуренцията. За това алармира в неделя късния следобед администраторът на сайта arenabg.com Илиян с потребителско име payforfree. Според вътрешното разследване на сайта, в който битуват стотици хиляди каталози на пиратски филми и музика, IP адресът на задържания Александър бил даден на антимафиотите от доставчика му Homelan. Той пък е собственост на група съдружници начело с Росен Коларов, които държат другия голям портал data.bg, показва проверка в системата ДАКСИ. Сайтът продължава да работи с пълна мощност, като само вчера бяха пуснати нови 29 заглавия на порното "Аз обичам Джина", албум на Деспина Ванди, мартенския брой на Пентхаус. За разлика от data.bg третият подобен сайт bubu.to, в който според твърденията на хора в бизнеса участие имат и действащи полицаи от СДВР, затвори врати. При опитите да влезете в торентите на екрана се изписва "Сайтът ще е недостъпен в следващите няколко дни поради профилактика".
Според осведомени това било заради предстоящата нова акция на антимафиотите. Тя обаче не стартира вчера за изненада на интернет пиратите."

Герджиков Герджиков

Горе виждаме бившия шеф на Парламента Огнян Герджиков, който държи в ръката си… вижте сами! (Дискът не ви изглежда много легален, нали?)
Краткият анализ на получената информация показва, че тя не говори кой знае колко на запознатия с проблемите на пиратското интернет общество. Въпросите "Защо са арестувани четиримата потребители?", "Как са нарушили закона?" нямат отговор. Изглежда, че това е без значение, а арестът е факт! Но нека да видим какво още можахме да изровим като информация по въпроса: "Зам.-директорът на столичната следствена служба Светослав Василев съобщи, че всеки ден поне по един човек става обвиняем в следствието за пиратство в интернет. "Ако трябва, хиляди души ще станат обвиняеми, за да се преустанови пиратството.", добави Василев. От НСБОП предупредиха, че при операцията срещу пиратството няма да има никакво значение кой сваля незаконно филми и музика – дали малолетни или възрастни хора. " Изглежда, че проблемът се задълбочава, под ударите на закона попадат не само онези четирима потребители но и цяла България. А хората от НСБОП са готови да заловят всеки.
Проблеми обаче следват много. Училищата трябва да обявят дървена ваканция, а държавата да намери решение за хилядите невръстни "пирати". В същото време всички държавни институции трябва да преустановят работа, защото, както се оказа по-късно по непотвърдена информация, "…според администратора на сайта (arenabg.com – б.а.) (е имало – б.а.) списък с държавни ведомства, направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер. Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт с двойно по-голям обем от 873 терабайта и МВР – с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции. Според администратора на Arena.bg най-изявените ъплоудъри изобщо в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК. "

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here