Хазартът, държавата и цензурата

0
15590

Цензура

Реклама

На 19 юни 2013 г. беше спрян достъпът от България до 22 чуждестранни сайта за онлайн залагания. Това стана след предложение на Комисията по хазарта и решение на Софийския районен съд. Предвижда се още Комисията официално да вмени на доставчиците на интернет задължението да блокират достъпа на своите потребители до тези сайтове, както и до други, които биха могли на по-късен етап да бъдат добавени към списъка. Малко по-късно излезе и допълнение към списъка, включващо още сайтове.

Формалната причина е, че изброените платформи за онлайн залагания нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта, който да им дава право да осъществяват дейността си.

В резултат от действията на комисията и на съда за българските потребители, които са залагали в забранените сайтове, става доста по-трудно да си изтеглят парите, които имат в тези платформи, тъй като достъпът до сайтовете е ограничен.

Общественият отзвук след предприетите мерки беше голям – в медиите се цитират писма от потърпевши, които не са изтеглили парите си от сайтовете, а във Фейсбук има група „Протест срещу хазартния монопол“ (защо монопол – за това малко по-нататък).

На обществените нагласи Комисията по хазарта в лицето на своя председател Иван Еничеров отговори така: „За мен е непонятно, че обществото не е доволно от това, че законът се прилага. За първи път чувам някой да коментира, че изпълнението на закона е проблем. Обратното – неизпълнението на закона е проблем“.

Всъщност става дума за пари. И за монопол.

Идеята на това държавата да иска да лицензира компаниите, предлагащи хазартни услуги, е да облага печалбите им с данъци. Дотук нищо нередно. Въпросът е обаче как точно ще става това и дали изискването за лицензиране не е просто начин да се спре дейността на някои компании за сметка на дейността на други.

Затова се заговори за монопол върху сектора.

За момента няма нито една компания, която да е лицензирана да предлага онлайн залагания в България. Право да извършват хазартна дейност имат само три компании, като и трите оперират офлайн – Българският спортен тотализатор, „Еврофутбол“ и „Евробет“.

И сега накъде?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here