Убийства

0
3892

stopsign Отдавна не бях слушал новини и когато наскоро седнах пред телевизора, получих потвърждение на тъжната максима, че новините обикновено са лоши. Дали само у нас медиите започват все с лошото или не – за това не мога да съм сигурен, но определено в тази държава нещо става.
Две новини ме шокират особено много – за две жени, блъснати на пешеходни пътеки. Едната със сина си, другата – с внука си. Майката и синът били настанени в “Пирогов”, внукът на другата жена по чудо се спасил, а за нея самата не помня. Единият шофьор избягал, май другият също. В случая подробностите нямат значение. Важното е, че в държавата ни стават убийства ей така, на пътя. Както си пресичаш на пешеходна пътека, не знаеш кой идиот ще изскочи зад волана на новата си кола и… дотук. И наказани както винаги няма.

Реклама

Проблемът в случая е много дълбок. Корените му са още в начина на вземане на шофьорска книжка в България. Не само изпитът е кажи-речи символичен, но и срещу съответната сума може и въобще да няма изпит. Да кажем, че изпитът върху листовките, т.е. теорията, е що-годе реален, макар че ако беше по-труден, щеше да е доста по-добре. Въпросът е за практиката. Целият изпит се състои в десетина минутно каране по главните улици, при което почти никакво умение не се вижда, освен потегляне и спиране. В този смисъл интересно е да се каже за изпитa за книжка преди години, който е бил доста по-реален, според някои дори твърде труден. Елементи като спиране по нагорнище например са нещо много важно и е било много хубаво, че са присъствали в изпита. Както и т. нар. “скоростна отсечка” – развиване на определена скорост (40 км/час) за кратко време и внезапно спиране при светването на един от три възможни светофара, като предварително не се знае кой точно. Не казвам, че тези умения задължително правят добрия шофьор, но определено това повече се доближава до един истински изпит от днешната практика. Вярно е, че осморките на заден ход (които според моя инструктор са се изучавали преди време) са нещо хем трудно, хем малко вероятно да ти влезе в работа, така че не говоря чак за такива неща. Но може в изпита да се включи поне едно паркиране на заден ход…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here