Стачката и под нея

0
1928


Учителската стачка
разбуни духовете и извади крайните мнения на обществото в новинарските емисии. Чуха се всякакви неща, някои от които потресаващо злобни към исканията на учителите за достоен живот. Под всичко това обаче няма бяло поле. Зад това прави ли са учителите или не има по-голям проблем – гнилостта на образователната ни система.

Реклама

Черна дъска

Обвиненията

Обвиненията срещу учителите са много. Талантът на обществото ни да ражда лошо отношение е ненадминат. Списъкът е дълъг.

Обвиняват учителите, че, стачкувайки, са оставили учениците на произвола, че няма кой да гледа малките деца, докато възпитателите им стачкуват, че учениците са ощетени от проваленото начало на учебната година. Никой не се опитва да се постави на мястото на учителите, преди да отвори уста и да бълва обвинения.

С всяка изминала година работата на учителите става все по-трудна. Всяко следващо поколение идва с нови и по-сериозни проблеми. Засега, слава Богу, практиката да се стрелят в училищата се среща само в Западна Европа и САЩ. Но и тук агресията сред подрастващите е очевидна. През последните години станахме свидетели на потресаващи събития – убийства, извършени от деца (през 2004 г. в Пловдив Антония Матева и Мария Дръндарова удушиха съученичката си Маргарита от ревност); деца, пострадали от насилие (убийството на сестрите Белнейски през 2006 г. край Пещера); слушаме за процента ученици, които употребяват или поне са пробвали цигари, марихуана, твърда дрога. Образованието ни става все по-зле с всяка измината година. Правят се реформи, които на никого не са ясни. Правят се експерименти, които всеки следващ министър почва наново, уж по-добре. В университетите влизат неграмотни хора.

В този дух може да се продължи дълго. Факт е, че качеството на образованието спада. Според някои – отново обвинителите – причината е пак в учителите. В това, че някои от тях не си вършат работата.

Има такива. Във всяка професия за съжаление има хора, които не си вършат работата. Но връзката между качеството на учителската работа и състоянието на образованието е по-скоро обратната.

Хората 

Какви хора са учителите?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here