Просяк с касов апарат

0
2407

Касова бележка

Реклама

Какво прави една социална държава, когато не може да се справи с битовите проблеми на хората? Тя благородно им дава разрешение да просят.

Общинският съветник от Столичния общински съвет (СОС) Илия Илиев предлага за обсъждане една промяна в законодателната уредба, която ще позволи на просяците да просят законно на определени места. Той обясни идеята си в сутрешния блок на „Нова телевизия” по най-благороден начин: Това са хора в нужда и ние от човешка гледна точка трябва да им позволим да просят, понеже за момента нямаме адекватна социална политика.

Иначе казано, да заведем просяците в данъчното, да им дадем по един касов апарат и да ги пратим по живо по здраво, докато във ведомството на г-жа Масларова работят всички тези хора (какво точно работят е въпрос с повишена трудност):

Структурата на социалното министерство

Предложението някакси забравя, че просяците не са само възрастни хора с малки пенсии и инвалиди. Забравя за организираната просия и за детската просия, забравя, че здрави и прави млади хора също просят.

Кои са просяците? Какви са, има ли различни типове? Защо просят? Как живеят? Как да им се помогне чрез адекватна социална политика? Каква част от тях могат да работят? Каква част могат да се образоват и да станат полезни за обществото чрез някакви социални мерки – кредити, които те ще изплатят, след като започнат да работят, например?

Всички тези въпроси се оказват прекалено сложни за управляващите и на местно, и на национално ниво и по-лесният вариант е да отговорим на всички тях с: „Абе, на кого му пука какви са? Дай им там едно местенце да просят и да не ме занимават.”

А може би не само безхаберие стои зад това предложение – все пак организираната просия, също като проституцията, има нужда от закрилата на властта, за да могат босовете й да чупят краката на децата и да ги пращат на лов за съжаление. Затова желанието да се разтвори чадър над тези неща може би си има чисто икономически причини – кой знае в чия каса всъщност влизат стотинките, които даваме на онези просяци, които не просят за себе си… А останалите, които наистина просят за собствени нужди, просто ще получат като подарък от държавата по един касов апарат с панделка, на която би трябвало да напишем „успешна социална политика”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here