Поетичният гений на попфолка

0
1713

Божественото начало

Реклама

АвраамКато стана дума вече за религия, трябва да кажем, че попфолкът е дълбоко вярващ и искрено религиозен. Темата за Бога присъства почти толкова, колкото и тази за любовта. Ето откъс от „Моля се” на Борис Дали:

Цяла нощ се моля и с господ си говоря,
не искам нищо друго, де да може да стане чудо
за минута да я видя, после нека си отиде,
но да чуе думите ми тя!

Ми… Тук нямам какво да кажа, освен че за състоянието на лирическия герой, който си говори с Господ, има две възможни обяснения. Или той е наследникът на библейските пророци, на които Бог им се е явявал насън, или има сериозни проблеми, за които се нуждае от специализирана помощ.

Пак на Господ се моли Рени в „Жалко, че не може”:

Мъж да съм, Боже!
Мъж, поне за ден!
Но умът ми пак да си е с мен!

Тук имам да кажа две неща. Първо, откакто хората са измислили операции за смяна на пола, героинята спокойно може да стане мъж и за повече от ден и няма защо да занимава Господ с проблема си. Второ, проблемите на сексуалната идентичност при героинята явно са доста дълбоки, защото надолу четем:

Само мене всяка ще желае!
Ще си казва: Страшен мъж това е!

Горкото момиче. Дано събере парички от участия – покрай изборите например все ще се вреди да излее някъде мъката си срещу пари – и да се изпълни детската й мечта да стане мъж…

Раздялата

Това е любим мотив на попфолка. Андреа се справя по свой начин с проблема в „Като непознат”:

Като непознат отмини, ако пак се срещнем,
даже да крещя "Остани!"Не оставай с мен!
Като непознат ми кажи – станала е грешка,
с ледени очи излъжи, че не помниш мен.

Ако е с всичкия си, лирическият герой определено ще я отмине. Представете си само, че на улицата ви среща някаква жена с очевидни проблеми и започва да ви крещи: „Остани!”. Кой нормален мъж не би избягал, правейки се, че не познава въпросната особа? Така че изоставената девойка може да бъде спокойна. Бившият й възлюбен определено ще се направи, че не я познава, даже без тя да го съветва.

Поезията и подборът на изразните средства…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here