Поетичният гений на попфолка

0
1545


Текстовете
на попфолк песните определено се създават в изблик на горещо вдъхновение, по време на което текстописецът получава прозрение за същността на живота, любовта и дори религията. С благоговение зачитам няколко от тези поетични късчета и се опитвам да им направя скромен литературен анализ.

Реклама

Любовта

ТайфунВсички пеят за любов. Най-често е нещастна, но понякога е просто заплашителна. За да илюстрирам размислите си, започвам с текста на „Тайфун” на Нелина:

Да казваш нежно името ми ти
днес ми обеща.
Тайфуните са с нежни имена,
добре си помисли, дали да лъжеш ти!

Още тук проличава склонността на лирическата героиня към метеорологията, както и методите, с които смята да задържи до себе си лирическия герой. Вероятно си мисли за онзи стар виц: „Какво е общото между жената и тайфуна? – И двете идват с гръм и трясък и си тръгват с къщата”. Явно това ще се случи на героя, ако вземе, че се окаже неверен на героинята-тайфун. Не искаме да си представяме екшъна. Но заплахите продължават и нататък:

Да минеш метър, скъпи, не, не се надявай,
Прогнозата ми чуй, за да не съжаляваш, ааа

Това очевидно е дълбоко изстрадан призив към героя да не изключва телевизора след новините и да чуе прогнозата за времето. Така ще знае къде ще вилнее героинята-тайфун и ще избягва мястото. Макар че, съдейки по заплашителното „ааа” накрая, човечецът едва ли ще успее да се измъкне. От тайфуна спасение няма, питайте Дороти от „Вълшебникът от Оз” ! (Там е торнадо, но идеята е същата.) Нататък прогнозата продължава:

Ще бъде слънчев ден, щом се будиш до мен,
топло лято, мека зима има за две сърца!
Ще бъде нежна нощ за двама цял живот,
ала бури обещавам, хвана ли те в лъжа!
/но тайфуни са задават, хвана ли те в лъжа!

Така… От това си правим извода, че за да е мирно и тихо и за да няма бури, трябва да се погрижим възлюбеният да не лъже героинята-тайфун, че иначе всички ще го отнесем. Също така можем да забравим всякакви бабини методи за предсказване на това каква ще бъде зимата – щом двамата млади се обичат, няма да е много студено. Стискаме палци!

В изблика си на страстна любов…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here