Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Робот в операционната
Робот в операционната
Сряда, 06 Август 2008 19:33 Написано от Vratovrazka.bg   

Робот в операционнатаДжойстик в ръцете на хирурга и 3D образ на екраните наоколо: това може да звучи като странна компютърна игра, но всъщност си е съвсем истинска операционна с истински хирург и истински пациент. Просто вместо скалпел лекарят оперира с помощта на робот.

Все по-често в хирургията се използват роботи, най-често при пациенти с рак на простатата. Методът е с по-малко странични ефекти от традиционната хирургия и при него много пациенти се възстановяват по-бързо. Освен при лечение на простатата, този метод се използва и при други операции.

Едно от предимствата на работата с робот е по-голямата прецизност на операцията. Роботизираният скалпел работи по-внимателно около нервите и кръвоносните съдове в тазовата област, като по този начин изключително много намалява риска от грешка на човешката ръка. При нормалната операция такава грешка може да доведе до сериозни проблеми, включително импотентност и инконтиненция.

Така или иначе е трудно да се каже колко точно по-добра е операцията с помощта на робот. Единственото, по което различните специалисти са на едно мнение, е, че загубата на кръв е по-малка. Разрезите също са по-малки. Все пак лекарите като цяло смятат, че е прибързано да се каже, че този вид операции е по-добър и че трябва да се използва повече от другия. А това, че роботната хирургия става все по-популярна, се дължи и на факта, че много пациенти сами я изискват с идеята за по-малката кръвозагуба, по-малкия разрез и по-късия престой в болница.

Разбира се, роботът е само допълнение, истинската работа отново се върши от хирурга. Той оперира с машината по същия начин, по който би оперирал със скалпел.

Не всеки пациент обаче е подходящ за роботна хирургия. Тя е и на цена до $15 000 и това не винаги се покрива от застраховките на пациентите.

За самото заболяване

Според Американската онкологична асоциация един от шестима мъже развива рак на простатата в някакъв момент от живота си. Затова са важни профилактичните прегледи, както и осведомеността за различните методи за лечение. Профилактиката е особено важна за мъжете над 50 годишна възраст – те трябва да се преглеждат веднъж годишно; при мъже със случаи на рак на простатата в семейството тези прегледи могат да започнат и на 40 години. А според Комитета за профилактични услуги, ако се диагностицира след 75 годишна възраст, има вероятност ракът на простатата да не засегне пациента.

 

Подобни статии

CJAM 1000

CJAM 1000 е това, което ти трябва, ако искаш да изгледаш някой филм или да идеш на... [още]
Нова дума в речника ти: смартуоч

След умните телефони идват ли умните часовници? [още]
HD2 на HTC

Излезе още един смартфон, който наричат "iPhone killer"... [още]
Kindle

Най-новата версия на четеца на Amazon се казва просто Kindle… [още]
Google представиха таблета Nexus 7

Новият конкурент на iPad… [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация