Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Робот в операционната
Робот в операционната
Сряда, 06 Август 2008 19:33 Написано от Vratovrazka.bg   

Робот в операционнатаДжойстик в ръцете на хирурга и 3D образ на екраните наоколо: това може да звучи като странна компютърна игра, но всъщност си е съвсем истинска операционна с истински хирург и истински пациент. Просто вместо скалпел лекарят оперира с помощта на робот.

Все по-често в хирургията се използват роботи, най-често при пациенти с рак на простатата. Методът е с по-малко странични ефекти от традиционната хирургия и при него много пациенти се възстановяват по-бързо. Освен при лечение на простатата, този метод се използва и при други операции.

Едно от предимствата на работата с робот е по-голямата прецизност на операцията. Роботизираният скалпел работи по-внимателно около нервите и кръвоносните съдове в тазовата област, като по този начин изключително много намалява риска от грешка на човешката ръка. При нормалната операция такава грешка може да доведе до сериозни проблеми, включително импотентност и инконтиненция.

Така или иначе е трудно да се каже колко точно по-добра е операцията с помощта на робот. Единственото, по което различните специалисти са на едно мнение, е, че загубата на кръв е по-малка. Разрезите също са по-малки. Все пак лекарите като цяло смятат, че е прибързано да се каже, че този вид операции е по-добър и че трябва да се използва повече от другия. А това, че роботната хирургия става все по-популярна, се дължи и на факта, че много пациенти сами я изискват с идеята за по-малката кръвозагуба, по-малкия разрез и по-късия престой в болница.

Разбира се, роботът е само допълнение, истинската работа отново се върши от хирурга. Той оперира с машината по същия начин, по който би оперирал със скалпел.

Не всеки пациент обаче е подходящ за роботна хирургия. Тя е и на цена до $15 000 и това не винаги се покрива от застраховките на пациентите.

За самото заболяване

Според Американската онкологична асоциация един от шестима мъже развива рак на простатата в някакъв момент от живота си. Затова са важни профилактичните прегледи, както и осведомеността за различните методи за лечение. Профилактиката е особено важна за мъжете над 50 годишна възраст – те трябва да се преглеждат веднъж годишно; при мъже със случаи на рак на простатата в семейството тези прегледи могат да започнат и на 40 години. А според Комитета за профилактични услуги, ако се диагностицира след 75 годишна възраст, има вероятност ракът на простатата да не засегне пациента.

 

Подобни статии

Digital Photo Watch

Часовник, който да ти показва снимки – едва ли това е нещо неочаквано, имайки... [още]
Най-екологичната кола в света

Тя е прозрачна, за по-яко... [още]
Fisker Karma

Електрическият спортен автомобил вече е в производство... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация