Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Може ли да се построи асансьор до Космоса?
Може ли да се построи асансьор до Космоса?
Петък, 06 Ноември 2009 10:31 Написано от Vratovrazka.bg   

Асансьор до Космоса

Всяка революционна идея изглежда води до три стадия на реакция. Те могат да се обобщят с три изречения. Първо: „Не, това е абсолютно невъзможно!”; второ: „Да, възможно е, но не си струва да се направи.”; и трето: „Аз нали през цялото време ви казвах, че е добра идея!”

- Артър Кларк (1917-2008)Преди около година се запознахме за пръв път с идеята за космически асансьор. Сега изглежда, че тя наистина може да стане реалност – учени по цял свят работят, за да направят възможно построяването на прототип.

Преди 30 години идеята беше просто художествена измислица – писателят Артър Кларк я беше описал в романа си „Фонтаните на Рая”. В него той разказва за технологичните, политически и етични проблеми, които решава един учен, за да построи асансьор до Космоса. След написването на романа Кларк остава открит привърженик на идеята за такъв асансьор.

Защо ни е необходимо подобно нещо?

Защото с помощта на асансьор пренасянето на хора и предмети до Космоса (например до космическите станции) би станало по-лесно, по-евтино и по-безопасно в сравнение с изстрелването на ракети.

НАСА хареса идеята

Американската космическа агенция дотолкова хареса идеята за асансьор до Космоса, че реши да даде $2 милиона на учените, които успеят да построят прототип. И сега в пустинята Мохаве са се събрали три екипа от учени, които се надпреварват за финансирането. Условието на НАСА е прототипът да може да измине разстояние от един километър с тежък товар.

Конструкцията

Повечето модели на асансьори до Космоса включват кабел и две точки, за които той е прикрепен – едната е на повърхността на Земята, а другата – в Космоса (сателит или космическа станция). Според учените инерцията ще поддържа кабела изпънат.

Космическият архитект Дейвид Смидърман от НАСА сравнява асансьора до Космоса с мост. Както на земята мостът е по-добро решение за свързване на два бряга отколкото ферибот например, така и в Космоса асансьорът е по-добро решение от изстрелването на ракети.

Проблемите

Пречките, които трябва да се преодолеят обаче, са доста. Един проблем например е липсата на достатъчно здрав материал, от който да се направи въжето на асансьора, което трябва да е дълго над 35 000 километра.

Друг проблем е как ще се предпази асансьорът от различните предмети в Космоса – метеорити, космически отпадъци и други, които се носят в пространството. Някои учени смятат, че ще е необходимо предварително прочистване на близката орбита на Земята.

Цената е следващият проблем – тя се изчислява на около $20 милиарда. Затова някои смятат, че не правителство, а частна компания ще може да отдели средствата за космическия асансьор.

Въпреки всички тези проблеми учените вече имат някои решения, които изглеждат достатъчно добри, за да се говори в научните среди, че в рамките на един човешки живот асансьорът до Космоса може да стане реалност.

 

Подобни статии

Zakang Kiss MP3 Player

На българска почва Zakang изглежда не са много популярни, но ние попаднахме на техен... [още]
Honda Civic Type-R!

Прадядото на лъскавите лимузини не е бил особено привлекателна гледка... Сега... [още]
Mazda MX-5 Superlight

Концептуалният суперлек модел MX-5 беше представен на автоизложението във... [още]
Optimus Pad

LG се намесват на пазара на таблети... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация