Мъжкото онлайн списание
Технологии » Автомобили » Кратка история на автомобила
Кратка история на автомобила
Четвъртък, 20 Април 2006 13:54 Написано от Vratovrazka.com   
Автомобил Днешният автомобил е плод на дълга история, той не се е появил с магическа пръчка за един ден, а е резултат от продължителната работа на много хора.

Небезизвестният Леонардо да Винчи, освен че е бил художник, се е занимавал с какво ли още не. Част от инженерната му работа например включва именно едни от първите (ако не и първия) трудове, посветени на автомобила. НютонС това се е занимавал и сър Исак (напоследък сякаш по-известен като Айзък) Нютон. (Да, това е същото онова момче, дето обичало да седи в градината под ябълката и когато една ябълка му паднала на главата, вместо да я напсува едно хубавичко, измислило закона за гравитацията!)

През 1769 се ражда прадядото на автомобила, който е задвижван от парен двигател. Създателят му е френският инженер Никола Жозеф Куно. И като на един истински прадядо, на това превозно средство му се налагало да спира на всеки 10-15 минути, за да „събере сили”, или иначе казано да произведе още от необходимата пара.

Автомобилните катастрофи също не са от вчера. Именно Куно е първият човек, преживял подобен инцидент – забил се със своето творение в някакъв зид… Скоро го сполетяло и друго – един от спонсорите на неговите опити умрял, а друг бил пратен в изгнание (причината не се знае, но пък можем да предполагаме, че е била някоя типична за онези времена – например че се е заиграл с неподходящо момиче!). И така, експериментите на Куно спрели…

ПредшественикПрез следващите 100 години учените продължили да работят по двигателите, задвижвани чрез пара. И така стигаме до началото на 20 век и две важни имена, считани за създатели на модерния автомобил – Готлиб Даймлер и Карл Бенц. Всъщност де създават първата практична, задвижвана чрез газ кола, от която тръгват всички по-нататъшни усъвършенствания.

Двигателят с вътрешно горене започва своята история (по-точно предистория) още в края на 17 век. Отново различни учени усъвършенстват системата през следващите няколкостотин години. Тук трябва да споменем името на Николаус Аугуст Ото, който през 1876 изобретил и по-късно патентовал четиритактовият двигател, познат като „цикълът на Ото”.
Автомобил
Даймлер изобретява прототипа на модерния газов двигател с вертикален цилиндър през 1885. А Бенц притежава първия патент за газов двигател. Оттам нататък автомобилът се развива така бързо, че само стотина години след времето, за което говорим, е надминал и най-футуристичните сънища на добрия стар Куно…
 

Подобни статии

Chanel Fiole

Дизайн, мода и технологии... [още]
Google представиха таблета Nexus 7

Новият конкурент на iPad… [още]
Дигитални фотоапарати с ретро вид

Романтиката на миналото и технологиите на 21 век... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация