Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Компютър с човешки мозък
Компютър с човешки мозък
Вторник, 11 Август 2009 10:34 Написано от Vratovrazka.bg   

Неврони

Възможността за подобно научно постижение може би е по-близо, отколкото си мислим.

Швейцарски специалисти твърдят, че до 2020 г. е възможно да създадат точно копие на човешкия мозък. Това е същината на проекта Blue Brain, ръководен от известния специалист професор Хенри Маркрам. Екипът е посветил последните няколко години от работата си на изучаване на мозъка на бозайниците - най-сложното нещо във Вселената.

Професор Маркрам обяви преди месец, че има намерение работата на екипа му да доведе до създаване на електронен човешки мозък в рамките на следващото десетилетие.

Ако това е реална възможност, значи сме изправени пред редица етични, философски и други въпроси. Защото изкуственият мозък на практика значи създаване на мислеща машина.

Нещо повече, подобни развития ни връщат към простичкия факт, че въпреки технологичния напредък ние все още знаем много малко за начините, по които работи човешкият мозък.

Ако приемем традиционното дуалистко виждане, според което материя и дух са две отделни неща, това би означавало, че мислеща машина е невъзможна. Въпреки че можем да я построим като физическо копие на човека, тя няма как да има онова, което наричаме „душа".

Съвременните учени обаче не смятат така. Според тях всичките ни чувства - болка, любов, радост, мъка - са просто резултат от милиарди електрически и химични импулси, които сноват между милиардите неврони в мозъците ни. Ако това е така, точното копие на човешки мозък би трябвало да означава и създаване на човешко съзнание. Поне на теория.

Работата по проекти като Blue Brain не цели създаване на андроид като в научнофантастичен филм. Идеята е да се направи компютърен модел на мозък и да се види дали той ще заработи като истински. И въпреки недоверието на много учени, според които човешкият мозък е твърде сложен за копиране, професор Маркрам вярва, че с мощните компютри, с които разполага, има шанс да успее. Т.е., да копира дейността на 100-те милиарда неврони в човешкия мозък.

Какво става в случай на успех? Появяват се редица сложни и непознати досега дилеми. Дали след като имаме мозък, макар и той да е всъщност сложен софтуер, имаме личност? Щом този мозък може да усеща и мисли като човешки, то има ли той права? Изключването му убийство ли е? Ако правим тестове с него, това мъчение ли е? Как би отговорил изкуственият мозък на проблеми, свързани с морал и религия? Дали те ще се появят естествено или трябва да се научат? Все пак не знаем как точно стоят нещата в нашите мозъци и няма как да предвидим всичко, което ще се случи с едно копие.

Разбира се, засега сме далеч от тези въпроси и те са само в полето на възможностите. Не се знае дали копирането на човешкия мозък наистина е възможно, както твърди професор Маркрам. Но със сигурност, ако бъдещето ни включва мислещи машини, то включва и непознати и заплетени нови проблеми.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

Науката за целувката

Една целувка дава тласък на цяла поредица химични реакции в организма... [още]
Nokia пуска снимка, правена с новия им телефон

Самият телефон е все още мистерия... [още]
Най-скъпото Ферари на търг

Един от малкото екземпляри от ретро модела Ferrari 250 Testa Rossa от 1957 г... [още]
Фитнес енергия

Хората ходят на фитнес. На уредите произвеждат някаква енергия... [още]
Покритие за автомобили премахва драскотините си

Полиуретановото покритие премахва собствените си драскотини... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация