Мъжкото онлайн списание
Технологии » Джаджи » Как да си избереш дигитален фотоапарат - Страница 2
Как да си избереш дигитален фотоапарат - Страница 2
Неделя, 16 Юли 2006 14:05 Написано от Васил Ходжев   


Колко мегапиксела ми трябват?

По принцип 4 мегапискела предлагат задоволително качество, ако фотографията ти е хоби. Въпреки това напоследък в средния ценови клас навлизат и пет-шест мегапикселовите фотоапарати, така че можеш да си помислиш и за такъв. Ако нямаш намерение да принтираш снимките в голям формат, 4 мегапиксела (не по-малко!) е добре. Ако смяташ обаче да ги принтираш в голям формат или да ги обработваш увеличаваш и т.н., е добре да се ориентираш към 5-6. Въпреки че пикселите са от изключително значение, недей да хвърляш маса пари за фотоапарат с много пиксели (8-9, даже 12). Не забравяй, че цифровата фотография има още много да се развива.

Колко важно е цифровото увеличение?

Ще бъдем откровени.
Цифровото увеличение няма да подобри снимката ти. Проблемът се състои в това, че то е за сметка на качеството. Ако си твърдо убеден, че искаш да правиш качествени снимки, и то на отдалечени обекти, потърси си фотоапарат с голямо ОПТИЧНО увеличение. Новите модели предлагат и стабилизатор на картината, което е важно, ако разстоянието е наистина голямо. Не забравяй все пак, че ако снимаш обекти в далечината, най-вероятно ще ти трябва и статив. Още веднъж да кажем, че повече от 2х цифрово увеличение е малко вероятно да ти послужи, освен ако не искаш да снимаш голям пиксел в далечината.

Какво да кажем за дисплея

Две неща са важни за течнокристалния дисплей – даДисплей LCD
има голям зрителен ъгъл и дахарчи малко батерия. Въпреки че доста от фотоапаратите имат визьор (някои модели са го изключили напълно), имай предвид, че цялата оперативност на повечето цифрови апарати минава през дисплея, т.е. ако ти падне батерията, забрави да променяш настройките. Трябва да знаеш още, че по-големият дисплей харчи повече батерия. Затова избери някакъв компромисен вариант. Добра идея е да провериш колко снимки прави в режим на работещ дисплей конкретно моделът, който си харесал.

Аудио и видео

Ако си избереш фотоапарат заради възможността му да снима видео клипове, това ще е глупава постъпка, повярвай! Ако си убеден, че искаш да снимаш видео, най-добрият избор си остава камерата. Не забравяй, че заснемането на видео с фотоапарат отнема много място на картата, а и качеството му е доста съмнително.

Водоустойчивост

Това няма да ти е нужно, ако нямаш намерение да плуваш с фотоапарата. Просто бъди внимателен, когато снимаш на морето или докато вали. Можеш да купиш и обикновена неводоустойчива кутия, която да го предпазва от подобни атмосферни влияния по време на снимки.

Презареждащи батерии

БатерииТова е нещо абсолютно задължително, когато си купуваш цифров фотоапарат. Просто с обикновените АА няма да стигнеш доникъде. От една страна е скъпо, а от друга си постоянно зависим от магазините, в които можеш да си набавиш батерии. Нашият съвет е да си вземеш 1 зарядно за презареждащи батерии и минимум два комплекта батерии. Така ще можеш да ги сменяш (докато едните се зареждат, ти снимаш с другите) и винаги ще имаш батерии под ръка.

Висококапацитетна карта

КартаНашият съвет е да инвестираш веднага в карта с голям капацитет. Проблемът с малките карти е, че редовно трябва да прехвърляш снимките на компютър или да правиш компромис с качеството им. Няма смисъл да купуваш 15 карти по 16MB и на всеки три снимки да сменяш картата. По-добре си купи една карта, като е за предпочитане да е поне 512МB.

Софтуер за обработка

Важно е да има такъв.
Добрият софтуер може да ти помогне да поправиш снимките. които си оплескал. Все пак не забравяй, че той няма да те спаси, ако си се оплескал много.

Накрая не забравяй, че добрата снимка не зависи от цената на фотоапарата. Тя е резултат от желание, добро място, добър момент и малко късмет. Добрият фотоапарат просто ти дава добри възможности, от теб зависи как ще ги използваш. 

Подобни статии

Таблетът на 80-те

Каква е била идеята за таблет преди 27 години? [още]
Оригами плеър: Play MP3 Player

Трябва да го сгънеш, за да тръгне… [още]
Nokia представи своя най-евтин 3G телефон

Очаква се новият 2730 Classic да се продава за 80 евро... [още]
Bugatti 16 C Galibier Concept

Bugatti показаха бъдещето на луксозната марка след Veyron... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация