Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Хранене и Спорт » Фитнес без граници с проф. Павел Добрев - Страница 2
Фитнес без граници с проф. Павел Добрев - Страница 2
Четвъртък, 23 Юли 2009 10:05 Написано от Мартин Гергов   

Проф. Павел Добрев

От колко време без прекъсване се занимавате със спорт?

Аз спортувам непрекъснато от около 20-годишна възраст, а допреди 10 години активно се занимавах със силови дисциплини с тежести. Тогава вдигах 205 кг от лег и на 235 кг правех тройки на мъртва тяга. Това са големи тежести, които не са по силите на доста млади хора, но целта ми беше не да ходя по участия, а просто да си укрепя силата, здравето, волята, концентрацията. Трябва да се тренира всеки ден.

Аз съм и ювентолог. Награден съм с почетен медал, като първи такъв е даден на Гагарин, а втори на мен. Ювентологията е една от най-комплексните и сложни науки за здравето, силата, дълголетието, за продължаване и възвръщане на младостта на болни и стари хора.

Моята група тук от силачите, които са от среднонапреднала, напреднала и старческа възраст, като ни поканиха на състезание по лека атлетика, победихме абсолютно всички в България. Моите колеги и приятели носят златни и сребърни медали от всички балкански, европейски и световни първенства.

Ако един по-възрастен човек се колебае дали да започне да спортува, какво бихте го посъветвал?

Аз винаги се интересувам от това каква е професията, трениран ли е, има ли някакви заболявания, какво е спортувал и т.н., за да мога да мога да дам адекватна, научно обоснована методика, строго индивидуална за всеки човек. Спортът е изключително полезно нещо и всеки, който се захване с вдигането на тежести, след втората, третата тренировка усеща промяната в себе си. Може да се започне от всяка възраст, защото за разлика от всички спортове, то е едно от най-полезните, защото има най-мощния формиращ ефект.

Хубавото при силовите упражнения е, че не само укрепват и заздравяват целия организъм, но и че те могат да се дозират абсолютно точно с грамче, килограмче. При футбола например хората бягат, скачат, ама според ситуацията на топката, което не е правилно натоварване за укрепването на тялото. При нас тренировката не е според ситуацията, а според адекватните възможности на всеки човек съобразно неговия пол, възраст и т.н.

Тренировката е важна както за мъжете, така и за жените. Ще цитирам някои древногръцки мъдреци.

Солон е казал така: „В природата ние не сме съгласни само с онова щастливо, което ни е дадено, ние искаме да направим с физическите упражнения момчетата по-силни, по-здрави, по- красиви, за да бъдат истински бойци, за да могат хората спокойно да спят нощем."

Аристотел пък е казал така: „Ами, ние не само момчетата, ние трябва да тренираме и момичетата, защото в здравата майка се ражда здраво дете."

И последен въпрос... щом сте толкова енергичен в залата, така ли е и в леглото, дори и над 60-годишна възраст? Все пак тренировките стимулират и производството на хормона тестостерон...

Абсолютно, силовите физически упражнения са много ефективни за всестранното структурно развитие и високата степен на работоспособност за всички органи и системи на организма като едно цяло. Така че, всички хора, които ги знам, са щастливи и никога не забравят силовите упражнения. Не ги забравяйте и вие!

 

Подобни статии

Един трик за по-здравословно хранене

Храни се по-здравословно още сега... [още]
Какво ядат световните лидери

Барак Обама не обича червено цвекло.. [още]
Генитален херпес

За гениталния херпес няма лечение. Веднъж прихванат, вирусът-причинител завинаги... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация