Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Хранене и Спорт » Тренировки през лятото
Тренировки през лятото
Понеделник, 20 Август 2012 15:00 Написано от Vratovrazka.bg   

Водопад

Опасни ли са тренировките на открито през лятото?

Физическата активност на открито, когато температурите са високи, може да бъде опасна. Заради жегата пулсът се ускорява, а обилното потене означава, че тялото губи течности.

Затова най-добре е през лятото да тренираш на закрито, а ако тренираш навън, това да става рано сутрин или късно вечер, за да избягваш жегите и да не натоварваш излишно работата на сърцето си.

Ако въпреки това ти се случи да тренираш при високи температури, винаги имай предвид, че е важно да се охлаждаш. Според ново проучване, публикувано в американското списание Sports Medicine, ако през лятото охладиш тялото си преди тренировка, това ще подобри издържливостта ти в жегите с 4%.

Има различни начини да се охладиш предварително – можеш например да сложиш на врата и раменете си охладена мокра кърпа за няколко минути или да пийнеш студена напитка.

А по време на тренировка?

Един от начините да се охладиш, докато тренираш, е доста често показван във филми и реклами – взимаш съд със студена вода и го изливаш върху главата си. Работи ли обаче това наистина?

С този въпрос са решили да се занимаят учени от държавния университет във Фулъртън, Калифорния.

Те взели няколко чаши със студена вода и на всеки 10 минути изсипвали по една върху главата на всеки от група доброволци. Групата се състояла от 10 прегрели бегачи. След това измерили температурата на всеки един и проследили как се справя групичката с бягането след поливането с вода.

В друг ден от експеримента на всеки 10 минути от тренировката доброволците получавали студена вода за пиене.

Друг вариант, който учените пробвали, бил доброволците и да пият вода, и да бъдат поливани с нея. Пробвали също така как се представят бегачите, ако нито пият вода, нито ги поливат.

Оказало се, че бегачите се чувствали най-зле, когато не получавали никакви течности. Приемът на вода ги карал да се чувстват по-добре, но най-голям ефект имало поливането с вода по главите. В този случай те казвали, че тренировката им е много по-лесна, а и температурата на телата им била по-ниска.

Представянето на доброволците по време на тренировката било едно и също, независимо дали пият вода, поливат се с нея или нито едното. Т.е., водата не ги правела по-бързи или по-издържливи. Субективното усещане обаче било, че когато се поливат с вода, се чувстват по-добре и по-охладени.

Въпреки че съществуват такива техники за охлаждане обаче, ако се почувстваш прекалено изморен и прегрял по време на тренировка, най-добре спри и остави тичането за някой друг път.

Също така, не трябва да се забравя, че колкото и да се охлаждаш, не можеш да се пребориш с влагата във въздуха, която допълнително затруднява физическата активност през лятото.

Вода, вода и пак вода

Накратко: ако решиш, че въпреки жегите ще тренираш навън, най-важното е да имаш постоянен достъп до вода – за пиене, а ако имаш желание да се довериш на учените, и за поливане на главата.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

6 здравословни навика

Те ще те направят по-здрав... [още]
5 храни, които нямат място в хладилника ти

Те намаляват резултатите от фитнеса... [още]
Косми на гърдите – да или не?

Няма еднозначен отговор на този въпрос... [още]
Как да се движиш повече

4 начина да се раздвижваш в забързаното ежедневие... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация