Мъжкото онлайн списание
Тренировка в Космоса
Неделя, 07 Декември 2008 14:32 Написано от Vratovrazka.bg   

Повечето от нас са мечтали да станат космонавти като деца. Да видиш Земята от Космоса, да летиш сред звездите и да разказваш след това приключенията си на тълпа фенки (добре де, последното не сме си го мислели като малки) – всичко това звучи като доста интересен живот.

Освен тези неща обаче работата на един астронавт не е особено лека. Когато си в Космоса и гравитацията ти липсва, можеш да се озовеш пред някои проблеми.

Когато човек се носи в нулева гравитация, това води до отслабване на костите. Според тестовете на НАСА за един месец в Космоса един космонавт може да загуби между 1 и 2 процента от костната си маса.

За да се предпазят от такива отрицателни ефекти, мъжете в Космоса имат един вариант – тренировки за сила. Отскоро за това им помага специална машина, доставена на Международната космическа станция от совалката Endeavour. Уредът се нарича Resistive Exercise Device (RED).

Това е като щанга, само че без тежести в традиционния смисъл на думата. Вместо дискове тя има вакуумни цилиндри – резервоари, които са били пълни с въздух, който след това е изтеглен. Тежестите, които могат да се използват при тренировките, могат да достигнат до над 250 кг. Между резервоарите и самата щанга има малки махови колела, които се въртят в различни посоки и така създават изкуствена гравитация, когато някой вдигне щангата.

С помощта на новия уред космонавтите могат да тренират както за горната, така и за долната част на тялото. Освен това те имат бягаща пътечка и велоергометър.

Каква е разликата между тренировките на Земята и тези в Космоса? Когато си на земята, имаш всичките си 70-80 килограма, които те държат на земята. В Космоса трябва да използваш въжета, за да не се издигаш нагоре.

Трябва ли да си супер трениран, за да станеш космонавт? Не е задължително, казват треньорите на НАСА. Достатъчно е да си физически здрав и да нямаш сърдечно-съдови проблеми. Все пак според самите космонавти тренираността е много важна, защото когато излизаш в открития Космос, трябва да използваш изключително много горната част на тялото си, която не е толкова добре тренирана на Земята – все пак ходим с крака, а не с ръце. А именно ръцете са ти много необходими в такива условия.

При всички случаи тренировките в Космоса помагат на астронавтите да се възстановят, когато се върнат на Земята и изведнъж се окажат в съвсем различни условия. В момента се разработват програми, които да поддържат космонавтите здрави за по-дълги периоди от време – например две години, колкото ще отнеме едно пътуване до Марс и обратно. Но ще мине време, преди учените да открият начини да се противопоставят на загубата на костна маса, която ще се натрупа за такъв голям период от време.

 

Подобни статии

Лаптопите и мъжката плодовитост

Мит ли е, че лаптопът в скута може да доведе до безплодие при мъжете? [още]
Какво ядат световните лидери

Барак Обама не обича червено цвекло.. [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация