Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Докторката » Лаптопите и мъжката плодовитост
Лаптопите и мъжката плодовитост
Вторник, 30 Ноември 2010 12:16 Написано от Vratovrazka.bg   

Мъж с лаптопМит ли е, че лаптопът в скута може да доведе до безплодие при мъжете?

Истина е, че продължителното излагане на скротума на топлината от лаптопа може да доведе до проблеми. Всъщност всяко прекалено излагане на топлина, независимо от източника, е вредно за тестисите.

Нормалната температура на скротума е с 2-4 градуса по-ниска от температурата на човешкото тяло. Това е необходимо условие за естественото бързо делене на сперматозоидите. Повишаването на нормалната температура на скротума може да доведе до оксидативен стрес, да забави движението на сперматозоидите и да намали способността им да оплождат яйцеклетки. Тези ефекти могат да продължат седмици и дори месеци след излагането на прекомерна топлина.

Затова работата с лаптоп в скута да е опасна за мъжете – това положение води до загряване на областта на скротума. По същата причина не се препоръчва често ползване на сауна и гореща вана на мъже, особено на онези, които се опитват да имат деца.

Добрата новина обаче е, че ако промениш позата, в която седиш с лаптопа, можеш да намалиш и вероятността от прекомерно покачване на температурата на тестисите. Ключът е да държиш краката си раздалечени.

Изводът е направен след проучване на университета Stony Brook в Ню Йорк. Учените накарали 29 мъже на възраст между 21 и 35 години да участват в три теста, в които да държат лаптоп на бедрата си в продължение на един час. В единия тест мъжете трябвало да държат бедрата си събрани, докато работели. В другия били в същата поза, но между тях и лаптопа имало подложка с подплънки. В третия позата била с раздалечени крака, образуващи ъгъл от 70 градуса, а лаптопът бил поставен на подложка, достатъчно широка, за да достига и до двете бедра и да стабилизира лаптопа.

Всеки от мъжете направил и трите теста, но по един на ден. С помощта на сензори се записвала температурата на скротума преди и по време на всеки един експеримент.

Всичките три теста повишили температурата на скротума значително в сравнение с първоначалното ниво, но при раздалечените крака увеличението било най-малко – 1,4 градуса за един час. В позата със събрани крака увеличението било 2,2 градуса с предпазната подложка и 2,3 градуса без нея. Освен това, увеличението на температурата с 1 градус при раздалечени крака отнемало средно 28 минути, а при събрани – едва 14 с подложката и 11 – без нея.

Изводът бил, че използването на лаптопа в скута със събрани крака е най-лошият вариант за мъжете и плодовитостта им. Много по-добре е краката да са раздалечени, а най-добре е лаптопът да се използва на маса или бюро, за да може краката да имат възможност да се движат и да не остават в едно и също положение дълго време.

Още по темата: 10 неща за здравата сперма

снимка: garryknight, Flickr

 

Подобни статии

Тренировка по спартански с Джерард Бътлър

Как са тренирали актьорите от „300”... [още]
Коремните мазнини са вредни за здравето

Проблемът е не само естетически, той е и здравословен... [още]
Оплешивяването

Може би не съществува представител на мъжката половина на планетата, който да не... [още]
Фрескобол

Най-доброто място за този бразилски спорт е плажът... [още]
Коя е твоята джаджа?

Ние, мъжете, обичаме джаджите... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация