Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Докторката » Здравето ти пред компютъра - Страница 2
Здравето ти пред компютъра - Страница 2
Събота, 22 Юли 2006 12:41 Написано от Д-р Весела Петкова   

СхемаТрето. Клавиатурата и мишката

Положението на ръцете по време на писане е много важно. Клавиатурата трябва да се пада на такава височина, че да не ти се налага да сгъваш китките си – те трябва да бъдат изправени, докато пишеш. Ако вече си си изградил навик да ги прегъваш, вземи си подсилващи накрайници за китки. Лактите ти трябва да са свити под прав ъгъл.

Мишката трябва да ти е наблизо, да не се налага да се пресягаш всеки път, когато работиш с нея. Има подложки за мишки с поставка за китката и те предпазват от извиване на ръката. Колкото повече използваш алтернативни команди на клавиатурата, толкова по-малко ще работиш с мишката и толкова по-малко застрашени ще са китките ти от деформации.

Ако работата ти е постоянно пред компютър, съветвам те да се снабдиш с ергономична клавиатура. Има много видове, тази със странно разположените копчета (известна като split keyboard) е само един от тях. Както вече споменах, има и подложки, които поддържат китката ти в правилно положение.

Ергономична клавиатура

Четвърто. Предметите, които ти трябват

Ако работата ти е свързана с компютър, обърни внимание на нещата, от които имаш нужда, и ги разположи около компютъра. Така няма да ти се налага да се извиваш, опитвайки се да достигнеш до някой химикал, кламер или тефтер. Ще работиш по-удобно и здравето ти ще е по-малко застрашено.

Пето. Почивай се

Не позволявай да се увлечеш дотолкова в работа, компютърна игра или каквото и да е пред компютъра, че да забравиш да си почиваш. Много е важно отвреме навреме да отместваш поглед от екрана, за да починат очите ти. Добре е това да става за около 5-10 минути на всеки кръгъл час. Как точно? Поглеждай встрани и монитора, за предпочитане към някой отдалечен обект. Още по-добре е да отделиш време, за да станеш от компютъра и да се разходиш.

Ако почувстваш някаква болка в гърба, шията или крайниците, спри за малко, разходи се, смени позата. Ако болката е постоянна и се проявява винаги, когато седиш пред компютъра, консултирай се с лекар.

Интересно е, че според някои специалисти едно здраво човешко тяло може да се чувства добре в една и съща поза само в продължение на около 20 минути. Което означава, че колкото по-често се раздвижваш, ставаш от компютъра, разхождаш се, протягаш се и т.н., толкова по-добре ще е за здравето ти. 

Подобни статии

3 начина да поддържаш добра форма

Чрез правилно хранене... [още]
5 храни, които подценяваш

Обърни внимание на тези храни, заслужава си! [още]
Как да се преборим с пърхота

Сигурно всеки е гледал досадните и не дотам приятни реклами от сорта на “Тихо се... [още]
Класическото бръснене: правият бръснач

Мъжкото бръснене е извървяло дълъг път... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация