Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Докторката » Здравето ти пред компютъра
Здравето ти пред компютъра
Събота, 22 Юли 2006 12:41 Написано от Д-р Весела Петкова   

Днес Мъж пред компютъраедва ли има млад човек, който да не прекарва значителна част от денонощието пред компютъра. Без значение дали това е свързано с работа или развлечение, факт е, че много хора стоят с часове пред монитора, без да се замислят за това в каква поза седят, колко изморени са очите им и т.н. А това крие доста рискове.

Позата, в която седиш пред компютъра, е много важна и ако тя е неудобна, това може да причини костни и мускулни деформации на шията, гърба, раменете, ръцете, пръстите. Затова замисли се – как седиш пред това необходимо зло персоналния компютър?

Първо. Позата

Стол

Столът ти трябва да е приспособен към ръста ти. Горната и долната част на тялото ти трябва да са разположени под прав ъгъл една спрямо друга. Краката ти трябва да са на пода и да не са кръстосани, защото това затруднява кръвообращението. Тук е моментът да спомена, че е добре, ако имаш възможност, да инвестираш повечко пари и да си купиш ергономичен стол. (Ергономиката е прилагането на научни знания при проектирането на обекти, използвани от човека.) Това е направо задължително, ако прекарваш цял ден пред компютъра. Колкото по-хубав е столът, толкова по-малки ще са рисковете за твоето здраве. При ергономичните столове облегалката може да се регулира. Нагласи я така, че да не се налага да се прегърбваш напред, когато работиш. Нагласи и височината на стола – тя трябва да е такава, че работната маса да се пада на височината на лактите ти.

Второ. Мониторът

СхемаТрябва да мислиш за зрението си, докато работиш на компютър. Ако сега си купуваш монитор, той със сигурност ще е с анти-рефлексно покритие, но ако е стар, трябва да внимаваш много повече за очите си.

Постави монитора така, че светлината да не пада директно върху него, а отстрани, т.е. нито екранът, нито гърбът на монитора да не са обърнати към прозореца. Добре е и да регулираш яркостта и контраста на екрана според светлината в помещението за максимално предпазване на зрението.

Как седиш пред монитора? Препоръчва се разстоянието между екрана и очите ти да е между 30 и 75 см. Горният край на екрана трябва да е на височината на очите.

Трето. Клавиатурата и мишката...


 

Подобни статии

Изпотяването и дезодорантите

През лятото се потим повече... [още]
4 упражнения за коремните мускули

Храненето е важно, но трябват и упражнения... [още]
Мастурбацията и ракът на простатата

Има ли връзка между двете? [още]
Какво ядат футболистите

Надникнахме в паничките им и ето какво има там... [още]
Погрижи се за лицето си през зимата

3 неща, които да имаш предвид... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация