Мъжкото онлайн списание
Анти-скука » Интересно » Откъде идва шоколадът?
Откъде идва шоколадът?
Петък, 26 Май 2006 16:07 Написано от Славена Захариева   
Да си поговорим заШоколад изкушения. Едно от най-силните такива е шоколадът. А много хора не знаят нищо за неговата история. И че шоколадът не расте по дърветата, опакован в хартия, на която подскача някоя весела крава. Затова сега нашето списание за мъже ще ви разкаже как се е появило това сладко, сладко лакомство.

Първо е какаото. Вкусът му е открит за пръв път преди 2000 години в дъждовните гори на Южна Америка. Какаовото дърво ражда шушулки, които могат да се стрият и от тях да се направи какао, а после и шоколад. Пътят на шоколада от напитка на местните индианци до световно признато лакомство е свързан с различни култури и континенти.

Първите хора,Какаово дърво за които знаем, че са правили шоколад, са коренните жители на Мексико и Централна Америка, най-вече маите и ацтеките. Маите (особено през класическия си период – 250 – 900г. сл. Хр) правели от какаото напитка, която играела важна роля не само в храненето им, но и в техния религиозен и социален живот. Те дори взели какаовото дърво от дъждовната гора и го пренесли в дворовете си, където го отглеждали. „Опитомили” го тъй да се каже. След това изпичали зърната, стривали ги и правели от тях смес, към която прибавяли вода, семена от чушка (?), царевично брашно и други съставки, за да получат ароматна пенлива напитка. Само можем да се надяваме, че чушката не се е усещала много.

Ацтеките Какаови зърнасъщо възприели какаовата напитка. Около 1440г. империята им заемала значителна част от Централна Америка. Ацтеките търгували с маите и с други народи и получавали от тях какао. Те често искали завладените народи да им плащат данък под формата на какаови зърна – тогава това било вид разплащателно средство. (С такова разплащателно средство е къде-къде по-лесно да обереш банка – ако те хванат, просто изяждаш уликите!) Както маите по-рано, и ацтеките пиели горчива напитка от какао и разни подправки – тогава в Централна Америка нямало захар.

При маитеВаза от класическия период на маите шоколадът бил напитка на кралски особи, жреци, воини, търговци, но и останалите често го пиели, поне при особени случаи. И при маите, и при ацтеките, какаото било важна част от свещените религиозни церемонии – жреците го принасяли в дар на своите богове. На снимката вляво виждате как един "майски" благородник опитва дали какаовата напитка е гореща. Това е рисунка на ваза от късния класически период на маите.

До 1500г. европейците нямали представа за съществуването на шоколадовото изкушение. (Ама, като се замисля, те не знаели за съществуването на цял континент, така че какво да говорим…). През 16в. испанските конквистадори донесли семената в Испания, където по-късно се създали нови рецепти. През следващите 100 години напитката станала популярна из цяла Европа. Постепенно се открили нови технологии, чрез които се променили вкусът и консистенцията на шоколада.

Важни промени станали към средата на 18в., по време на индустриалната революция. Нововъведенията по това време, както и рекламата, променили бъдещето на шоколада. За да се превърне той в днешните любими по цял свят шоколадови блокчета.

И тъй като жените повече обичат въпросните блокчета, вече сигурно се сещаш какво ще ти кажем – това е добро мини подаръче, което много ще зарадва почти всяка жена. Ако нещо си сгафил, тя ще те погледне по-благосклонно, ако отидеш да й се извиниш, въоръжен с един хубав шоколад!
 

Подобни статии

Заровете

16 век. Английският крал Хенри Осми е запален играч на зарове и се готви за пореден... [още]
Шантави закони – 3

Те може да не се спазват отдавна, но пък е забавно да си помислиш какво би било, ако... [още]
Най-известните снимки в историята

Една снимка може да каже повече от няколко учебника по история... [още]
Да рециклираш секс кукла

И да направиш от нея анцуг... [още]

Последно добавени:

В затвора заради брада

Една история от преди два века... [още]
10 факта за Черния петък

Смята се, че в черния петък официално започва коледното... [още]
Снимки от отвъдното

Във Викторианска Англия било нормално да се снимат починали... [още]
Как да прогониш змей

В миналото това би ти било доста полезно умение... [още]
Робърт де Ниро, шофьор на такси

Как се готви актьорът за роля... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация