Мъжкото онлайн списание
Анти-скука » Интересно » История на вратовръзката - Страница 2
История на вратовръзката - Страница 2
Неделя, 19 Март 2006 13:43 Написано от Vratovrazka.com   


Съвременната вратовръзка се ражда като пряк резултат от една война.

През 1660г. един елитен полк от Хърватска (по това време част от Австро-Унгарската империя) посетил Париж, Луи Четиринадесетиза да отпразнува своята трудна победа над Османската империя. Там войниците били представени като славни герои на Луи XIV – монарх, който бил известен като познавач на хубавите украшения (също така и на красивите жени и прекрасните дворци като Версай, където няма една тоалетна...).

Случило се така, че офицерите от този полк носели копринени кърпи с ярки цветове, завързани около вратовете си. Тези шалчета вероятно произхождали от кърпите на римските оратори, които те използвали, за да стоплят гласните си струни. Вратовръзките силно впечатлили краля и той скоро ги направил отличителен знак за кралско достойнство, като създал “полк на кралските вратовръзки” (Royal Cravattes; думата cravat, от англ. ост. вратовръзка, шалче, произлиза от думата croat, от англ. – хърватин).

Не след дълго тази нова мода пресякла Ламанша и стигнала до Англия. Скоро нито един джентълмен не можел да се смята за добре облечен, без да се е накичил с някакъв вид шалче около врата, при това колкото по-декоративно, толкова по-добре. ДжентълменС една дума, вратовръзката станала също толкова необходима за възпитания английски мъж, колкото е лондонската мъгла за Лондон. Имало е време, когато вратовръзките били носени толкова високо, че мъжете не можели да помръднат главите си, без да завъртят цялото си тяло. Забавничко, а? Имало дори случаи, когато вратовръзките били толкова дебели, че можели да спрат удар със сабя. Не ти трябва щит, като си имаш вратовръзка!

Различните модели не познавали граници – вратовръзки с пискюли, шалчета на шотландско каре, папийонки от панделки, дантели, бродиран лен... Всички те имали своите верни почитатели. Били познати почти сто различни възела и, както казал г-н Ле Блан, който обучавал мъжете в изящното и понякога сложно изкуство на завързване на вратовръзка, “Най-голямата обида за един мъж е да го хванат за вратовръзката; в такъв случай само кръв може да измие петното върху честта и на двамата участници”. Така че една голяма обида от онова време ще да е била "Да те хвана за вратовръзката!"

До Гражданската война повечето вратовръзки се внасяли в Англия от континента. Постепенно индустрията се развила до такава степен, че в началото на 20 век американските вратовръзки най-накрая започнали да съперничат на европейските, въпреки че европейските платове все още се внасяли изключително много.

През 60-те, наред със сексуалната революция, има ясно изразен спад в желанието на мъжете да носят вратовръзки, което е в резултат на бунта едновременно срещу традицията и срещу официалността на облеклото. Но до средата на 70-те тази тенденция се обръща и през 80-те продажбите на вратовръзки са също така високи, както винаги са били, ако не и повече.

Вратовръзка Как да си обясним продължителната популярност на вратовръзката?

Години наред социолози и специалисти по история на модата предричат отмирането й – това е единственият елемент от облеклото на мъжа, който няма очевидна практическа функция. Докато световните лидери и бизнесмените продължават да носят вратовръзки обаче, начинаещите служители ще ги следват и вратовръзките ще останат ключ към високите постове. От друга страна, наистина изглежда естетично да носиш вратовръзка. Освен че покрива копчетата на ризата и подчертава вертикалността на мъжкото тяло (по почти същия начин, по който го правят копчетата на военната униформа), тя разнообразява строгостта на ризата. Ставаш някакси по-цветен и свеж!

Как се връзва вратовръзка 

Подобни статии

Най-секретният бункер на Великобритания

Той се намира между Парламента и Трафалгар Скуеър... [още]
Трудният път към домакинството на Евро 2012

Европейското футболно първенство не беше стигало толкова на изток... [още]
Най-скъпият хот дог

Той е дълъг 30 сантиметра и струва 69 долара... [още]
Забавен Великден х 10

10 забавни картинки за весело празнично настроение... [още]
3 компютърни първоаприлски шеги

Ако искаш да "поздравиш" колега на първи април... [още]

Последно добавени:

В затвора заради брада

Една история от преди два века... [още]
10 факта за Черния петък

Смята се, че в черния петък официално започва коледното... [още]
Снимки от отвъдното

Във Викторианска Англия било нормално да се снимат починали... [още]
Как да прогониш змей

В миналото това би ти било доста полезно умение... [още]
Робърт де Ниро, шофьор на такси

Как се готви актьорът за роля... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация