Мъжкото онлайн списание
Актуално » Глас народен » Порнографията по света и у нас
Порнографията по света и у нас
Четвъртък, 19 Юли 2007 21:04 Написано от Кирил Стойков   

Когато Галилей твърдял, че Земята се върти, а инквизиторите в хор възразявали, че тя си стои неподвижно, на мястото на събитието нямало български депутат. Но ние си представяме какво би казал, ако беше сред обвинителите – не само че Земята е неподвижна (иначе щяхме да залитаме, като вървим), но и че Галилео би трябвало да бъде изгорен на клада не един, а два-три пъти – за по-сигурно…

С една дума, би се опитал да бъде по-голям католик от Папата. Което обикновено е на нечий гръб. В случая, който пробуди недоволството ни, гърбът е на любителите на късни филмчета за възрастни.

Калинки правят секс

Порнографията е световно явление, което навсякъде се третира по някакъв начин, а именно чрез забрани и регулиране. Детската порнография и извращенията са забранени навсякъде. У нас също. Дотук добре. Какво обаче става с нормалното порно, което от 1989 се намира навсякъде – от вестникарските будки до размазаните образи по кабеларките в късните часове на нощта?

Ето какво става – двама български депутати решиха да надминат Европа и Америка, като забранят повече неща, отколкото останалия цивилизован свят. Мария Ангелиева и Светослав Спасов внесоха проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който беше приет на 26 април, но още не е обнародван и влязъл в сила. Едно от хрумванията им е именно да се даде определение за това „що е то порнография”, както и как да изкореним световното зло чрез заплахи с две години затвор.

Това е въпросният текст, макар че вероятно сте чули за него:

“Порнографски материал” е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице.”

Както ще видим по-долу, никъде в Европа и Америка няма толкова повърхностна дефиниция, сякаш надраскана на крак, докато двамата депутати са чакали ред в тоалетните на Парламента. Поне да се бяха постарали да си намерят редактор, който да им постави въпроса какво точно значи „лица от същия или различен пол” – същия като кой и различен от кой? (Би трябвало да е „един и същ или различен пол”.)

Но не граматиката е най-големият проблем на тези няколко реда. В тях практически се дава свобода да се разтеглят понятия като „обществен морал” така, че да се забрани почти всеки еротичен филм. За разлика от законите по белия свят, тук никой не говори за художествени стойности, за образователни цели или за регулация вместо отричане тип върл сталинизъм. Вместо да помислят как да предпазят децата от среднощно висене пред телевизора и от сърфиране из сайтове, който предлагат нагледна информация за човешката анатомия тип „поглед отвътре”, те решават да действат радикално и да забранят всяко неприлично (според кого?) сексуално поведение. Тази дефиниция би позволила на по-опитен адвокат да докаже и че любовните песни на птиците със своя скрит сексуален подтекст нарушават добрите нрави.

Как стоят нещата по света?


 

Подобни статии

Поетичният гений на попфолка

Текстовете на попфолк песните определено се създават в изблик на горещо... [още]
Хороскоп за 2008

В началото на годината решихме да надникнем в бъдещето. Запалихме лоени свещи... [още]
Мила удържа обещанието си

Преди четири месеца сержант Мур покани Мила Кунис на бал... [още]
Антистатик – импулси за раздвижване

Шесто издание на фестивала... [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация