Мъжкото онлайн списание
Актуално » Глас народен » Изкуството и саламът, културата и бахурът
Изкуството и саламът, културата и бахурът
Четвъртък, 09 Август 2012 08:52 Написано от Славена Захариева   

Асен Блатечки

„Ние обичаме и културата, и бахура” – за тези думи на героя на Кръстю Лафазанов от „Улицата” се сещам, гледайки рекламата с Асен Блатечки, пъхнал глава в хладилника на грешния потребител, който си е свалил негов филм от мрежата. (най-долу е видеото, ако случайно не сте го гледали)

Култура срещу бахур – това невероятно дълбоко послание с антипиратски нотки е не просто патетичен опит на БТВ да рекламира платената си услуга Voyo, апелирайки към морала и феърплея в интернет. Тази реклама за мен лично казва доста повече неща, основното от което е, че в българското общество има абсурдно неразбиране на проблемите, свързани с авторското право онлайн.

А те са сложни. Много по-сложни от един салам, разменен за един филм, и от обвинителния пръст на творци и разпространители. Казвам го от позицията на човек, писал магистърска теза по въпроса и убеден, че авторското право онлайн е един от най-нееднозначните, сложни и многопластови проблеми на технологичното общество.

А тази реклама , която успя да ядоса всеки, който я е гледал, показва колко опростенческо се гледа на този проблем в България. И по-точно, колко опростенческо се опитват да представят проблема няколко групи заинтересовани лица – носители на права, държавни институции, разпространителски организации, организации за колективно управление на права и т.н.

Според тях нещата стоят така: по проблема с авторските права онлайн има две групи.

- „бели” – това са творците и другите носители на авторски и сродни права;

- „черни” – това е крадящата публика. Която неизвестно как се припокрива с любящата публика, която би трябвало да консумира творбите на ощетените лица.

Само че далеч не е толкова просто. Казвам го не само като потребител (от „черните”), но и като автор, който е бил в позицията на ощетен (от „белите”). Шах с пешката. Оказва се, че съм нещо средно. Може би съм от „сивите”?

Когато съм виждала свои текстове, писани за Vratovrazka.bg, както и текстове на мои колеги, копирани не само във форуми и блогове, но и в така наречени новинарски сайтове, ми е причернявало. Само човек, който някога през живота си е писал сериозен авторски текст, може да разбере какво означава трудът му да бъде копиран, неправомерно използван, откраднат, както щете. Отвратително е.

Затова съм болезнено наясно с факта, че голяма част от хората в България не са наясно със съществуването на права на интелектуалната собственост. Уважението към производството на нещо, което не е домат или чушка, а, представете си, е текст, картина или звук, е нещо непознато за много хора. Няма да задълбавам защо това е така, за мен лично е факт, че такова уважение все още е изключението, а не правилото.

Въпреки това обаче ми се струва нелепо проблемите с нарушаването на авторски права онлайн да се принизяват до „черни” и „бели”, а на интернет потребителите да се гледа като на виновни до доказване на противното. Това е практика, която само задълбава и без това огромното неразбиране на авторското право и що за животно е то.

По-простичко казано, въпросната реклама не е отказала нито един потребител да си свали филм – с Асен Блатечки или с Брад Пит. Тя само ядоса потребителите и роди вицове като този: „Асен Блатечки е бил приет в болница, защото е бъркал в хладилника на Кубрат Пулев”.

Едва ли е можело да се очаква нещо по-различно. Призовавайки към морал и феърплей по този начин, носителите на права и разпространителите не постигат нищо, освен да задълбочават и без това дълбоката пропаст между себе си и своята любима/крадяща публика.

Добре, ако не реклами, тогава какво?

Отново с уговорката, че отговорът не е толкова лесен, бих се престрашила да дам мнение. Това, което е необходимо, е широк обществен дебат по въпросите на авторското право онлайн, който да е съчетан и с интелигентните, насочени усилия на институцията, която се занимава с тази проблематика – Министерството на културата.

Тя обаче се оказва същата институция, която смята за върхово свое постижение едни плакати с призива „Пиратството ограбва”, които трябваше да решат проблема веднъж завинаги. Защо обаче не го решиха – това е въпрос, който едва ли някой някога е задал на онези, които са решили да похарчат парите на обществото за плакати. Отговорността за финансовите разходи и човешките усилия не е на дневен ред. По-важно е криминализирането на аудиторията.

В тази ситуация абсурдността onexox black plan на размяната на изкуството за салам даже не изглежда толкова абсурдна. Все пак крадящите и пиратстващи потребители очевидно не разбират от друго, освен от салама. Тази презумпция за аудиторията, която разбира бахура повече от културата, не помага на творците и носителите на права да достигнат до нея със свръхморалното си послание срещу пиратството. Напротив, затвърждава делението на „черни” и „бели”, без да има никакъв практически ефект върху проблемите на авторските права онлайн. А даже, поне според мен, рекламата не е изпълнила и рекламната си роля, възложена й от БТВ.

А най-лошото е, че подобни опростенчески подходи пречат още повече на справедливите усилия на всеки един творец да разполага с произведенията си и да получава справедливо възнаграждение за тяхното използване.

Написано за:

Видеото... 

Подобни статии

Съветската армия не е Супермен

Дълбоката мъдрост и справедливият соц гняв на властта... [още]
Повредата

Когато усетиш, че понятията “нормално” и “ненормално” започват да... [още]
Завръщането на Лара Крофт

Тя е героиня в нова игра.. [още]
Тест драйв по Интернет

Не ти се налага да излизаш от хола си... [още]
Брутална реклама на Internet Explorer 8

Microsoft имат интересна представа за забавно... [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация