Мъжкото онлайн списание
Актуално » Глас народен » За стачките и равенството
За стачките и равенството
Събота, 21 Юли 2007 15:28 Написано от Кирил Стойков   
Домино

Една от характеристиките на демократичното общество е възможността на гражданите да изразяват недоволството си от тези, които ги управляват. Да стачкуват, когато преценят, че заплатите, които получават, са по-скоро обида, отколкото възнаграждение за положен труд. Някои го правят успешно. Други не.

След заплахата на шофьорите и ватманите в София средното месечно брутно възнаграждение на един шофьор става 1130 лв., а от 1 юни ще бъде около 1330 лв. В което няма лошо. Има лошо, че лекари и учители, които работят за двойно и тройно по-малко пари, са принудени да стачкуват по-дълго и по-безрезултатно. А отговорът на институциите е един и същ – повече от обещаните 10% са невъзможни, защото: „Ние може да вдигнем всички заплати, да печатаме пари и в един момент ще се случи това, което се случи 1996-1997 г.”, казва финансовият министър Пламен Орешарски.

Наистина, ако всички сектори поискат голямо увеличение на заплатите си и държавата изпълни исканията им, това ще доведе до повече проблеми, а не до решаването им. Ще се окаже, че пари има, но те не стигат за нищо. Следователно това не е решение. Тук обаче се питаме: как така не е решение за лекарите и учителите, а е решение за шофьорите? Вярно е, че при тях протестът беше срещу софийска община, а не на държавно ниво. И това води до другия аспект на проблема – прехвърлянето на отговорността между институциите. Но фактът е, че случаят с тях накара останалите да си кажат: „Защо и ние не направим така?”.

Оказва се, че в демократичното общество важи максимата, че всички са равни, но някои са по-равни от другите. Едни имат ресурса да протестират и така да принудят държавата да ги чуе, като избират и подходящ предизборен момент, а други – не. Лекарите не могат да излязат в ефективна стачка, защото това противоречи на самата същност на професията им. Учителите могат да се обадят по няколко начина и да напишат шестици на всички е един от тях. Това обаче не засяга цялото общество и следователно не прави толкова голямо впечатление. Всички сякаш свикнаха да има учителски и лекарски протести, които да завършват без успех, и това вече не прави впечатление.

Изводът от всичко това е, че в една предполагаемо демократична държава гласът ти се издига толкова високо, колкото повече хора можеш да засегнеш с неизпълнението на служебните си задължения. И още нещо – че достойният ти живот зависи от ресурса ти да заплашваш обществото. Нещо, което е обидно за всички.

Цветно домино

Не искам да кажа, че съм против увеличението на шофьорските заплати. Всеки, който изпълнява добре служебните си задължения, заслужава съответната заплата. Въпросът е в друго – че положението е такова, че всички останали ще си останат само със стачките. Пари за тях няма и така се оказва, че за едни има, за други не, което пък създава излишно напрежение между различните професии. Парадоксално е как могат да се чуят думи от рода на „Тия пък само реват”, без значение дали става дума за учители, лекари или шофьори. Вместо да видим, че всички заслужават достойно възнаграждение, ние се оплакваме, че някъде има задръстване в резултат на протест. Което е много тъжно. Не насочваме недоволството си към тези, от които зависи да живеем достойно, а се сърдим защо друг е успял да получи това, което ние не сме.

Ако се замислим за неосъщественото гражданско общество в България, можем да кажем, че то ще се появи тогава, когато спрем да се сърдим, че някой реве, и вместо това ревнем с него.

 

Подобни статии

Девственост на търг

Тези случаи вече не са новина... [още]
Google Latitude

Новата услуга на Гугъл позволява да видиш къде са приятелите ти във всеки един... [още]
Просяк с касов апарат

Какво прави една социална държава, когато не може да се справи с битовите... [още]
Новини от 24 април

Дженифър Анистън, жени геймъри и гола снимка на Мадона... [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация