Мъжкото онлайн списание
Бутаници
Вторник, 22 Май 2007 21:57 Написано от Славена Захариева   

Напоследък забелязвам, че навсякъде някой ме бута. И реших, че това нашето не е нито общество, нито държава, нито нищо, ами си е една голяма бутаница!

Първо, на автобусната спирка. Чакам си мирно и Мишкакротко и, като дойде превозното средство, изведнъж от нищото изскачат някакви лелки, устремени към вратите на автобуса като мишки към сиренце. Започват да се натискат пред мен, сякаш ако по някаква случайност не се качат преди всички останали, това ще донесе някакви много печални последици. Бутат се, като че ли, ако някой ги изпревари, това ще бележи цялото им по-нататъшно съществуване, ще му лепне неунищожимото петно на провала. Бутат се, сякаш това да се качат първи на автобуса е едничкото щастие в живота им.

Второ, идва слизането от автобуса. Защото, нали знаеш, последните ще станат първи, т.е., ако ти си се качил последен, имаш шанс да слезеш пръв, което не се харесва на част от автобуса. Затова, като се приготвиш да слизаш, до теб застава някакъв субект и започва да ти хвърля погледи, които сякаш казват: “Какво, бе? Нагласил си се да слезеш пръв, а? Не те ли е срам? Я, я, се отмести малко. Искам аз да мина преди теб.” Красота!

Но де да беше само автобусът. Ако отидеш на лекар например, рискуваш не само да чакаш много, но и да чакаш сред разни хора, чийто най-голям страх е някой да не ги изпревари. О, ужас! Ами ако някой мине пред тях? Това ще е личностна трагедия от най-лош вид! И е много забавно, ако не си много болен и си дошъл за някаква формалност, да си направиш следния експеримент. Приближи се с нехайна походка към затворената врата на лекарския кабинет и веднага ще усетиш как сред множеството на чакащите преминава тръпка на силно притеснение. В главите им едноврменно се ражда една и съща мисъл: “Този май иска да влезе, преди да му е дошъл редът!” И, ако продължиш да стоиш в опасна близост до заветната врата, има сериозна опасност да бъдеш най-малкото порицан: “Как не те е срам, млад човек, а да искаш да се прередиш по такъв грозен начин! На какво са те учили вкъщи и в училище?!?” После иди, че обяснявай как само си си правил експеримент!

Да не говорим, че подобни картинки могат да се видят (и преживеят!) на сума ти други места. На почти всяка опашка например. Не че навсякъде някой ще се опита да те пререди, не. Просто има голяма вероятност или да се помъчат да те избутат, или поне да те гледат зло. Което пак си е кофти, откъдето и да го погледнеш.

Като казвам всичко това, нямам предвид, че то важи за всички и за навсякъде. Просто е достатъчно забележимо, за да провокира гражданското ми негодувание.

Чудя се също така каква е причината за тази ежедневна ожесточена надпревара. Може би това е така заради живота, който води голяма част от българския народ. Може би ниските заплати и пенсии са ни направили страхливи. Страхуваме се, че някой може да ни вземе и малкото, което имаме, и това е причината да пазим всичко – чантите си, къщите си, местата си по спирките. Което е много, много тъжно...

 

Подобни статии

Коледа в песни

Изборът на редакцията: няколко коледни песни и клипчета специално за теб... [още]
Sms до далечния Космос

Австралийски сайт ти предлага до 24 август да изпратиш съобщение до далечна... [още]
Sofia Blues Meeting, второ издание

Средата на ноември, София тупти с блус пулс... [още]
5 филма, които очакваме през 2011 г.

Филмовата година вече започна... [още]
Уругвай срещу Германия: статистиките

Какво казват историята и статистиките... [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация